Zo zahraničia

Sú zimné radovánky v OHROZENÍ? Tisícom lyžiarskych stredísk hrozí ZÁNIK!

Trpký koniec hrozí viac ako 2-tisíc lyžiarskym strediskám v desiatkach európskych krajín.

Ilustračný obrázok k článku Sú zimné radovánky v OHROZENÍ? Tisícom lyžiarskych stredísk hrozí ZÁNIK!
Zdroj: Pexels.com

Leto sa pomaly končí a milovníci zimných športov sa už pozerajú dopredu. Vytúžená lyžovačka ale môže byť už onedlho ohrozená.

Hrozí im zánik

Ako informoval portál tn.cz, viac ako polovica európskych lyžiarskych stredísk vraj bude čeliť vážnemu nedostatku snehu, pokiaľ priemerné globálne teploty stúpnu ešte o dva stupne.

Tragický dopad to môže mať na viac ako 2 200 lyžiarskych stredísk v 28 európskych krajinách.

„Všetky strediská sa budú stretávať s komplikáciami. Jadrom problému je hlavne skleníkový efekt. Ten vytvárajú aj lyžiarske strediská napríklad výrobou umelého snehu alebo prevádzkou lanoviek,“ prezradil výskumník meteorologickej agentúry Météo-France a francúzskeho centra pre vedecký výskum Samuel Morin.

Vedci tvrdia, že by lyžiarske strediská mali zmeniť spôsob prevádzky svojich areálov. Množstvo nimi používaných prístrojov a zariadení totiž vytvára plyny, ktoré prispievajú k ohrievaniu planéty. „Pokiaľ chceme v odvetví cestovného ruchu obmedziť rozsah dôsledkov, musíme začať znižovať emisie skleníkových plynov,“ dodal Morin.

Upozorňujú aj profi športovci

Podľa štúdie by pomohlo, keby lyžiari prestali za lyžovačkou cestovať na veľké vzdialenosti. Už v minulosti na to upozorňovali aj niektorí profesionálni lyžiari, ktorí od športových organizácií požadovali, aby sa zmenil harmonogram pretekov, aby športovci nemuseli počas sezóny niekoľkokrát lietať cez polovicu planéty. Dôvodom majú byť výpary z áut a lietadiel, ktoré sú v prípade otepľovania planéty problémom číslo jedna.

„Už posledné roky je na horách výrazne menej snehu. Situácia ale začne byť vážna, pokiaľ sa priemerná teplota zvýši ešte o dva stupne Celzia. V prípade, že by sa teploty vyšplhali až o štyri stupne, budú vraj zasiahnuté všetky lyžiarske strediská,“ varuje portál.

Najhoršia situácia má nastať vo Veľkej Británii a na juhu Európy.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM