Zo Slovenska

Slovákov VYSTRAŠILI nepríjemné správy: Chodia im FALOŠNÉ predvolania na súd

Podvodníci sa opäť zamerali na dôverčivých Slovákov. Recyklujú starý známy podvod, ktorý sa tvári ako oficiálne predvolanie na súd.

Ilustračný obrázok k článku Slovákov VYSTRAŠILI nepríjemné správy: Chodia im FALOŠNÉ predvolania na súd
Zdroj: Facebook.com/Hoaxy a podvody - Polícia SR , TASR/Štefan Puškáš

„Po zneužívaní log bánk alebo doručovateľov poštových zásielok oprášili logá ministerstva spravodlivosti, policajného zboru a Interpolu. Aby toho nebolo málo, zneužívajú aj meno policajného prezidenta,“ informuje polícia prostredníctvom svojej stránky Hoaxy a podvody.

Mužom zákona sa už ozvalo viacero ľudí, ktorým prišli takéto „predvolania“. Všetky sa od seba trochu líšili, či už logami alebo textom: „Stále ich však spája to, že ide o podvod.“ Rovnaké prípady sa na Slovensku vyskytli vlani v septembri a aj tento rok v januári.

Správa plná vyhrážok

A ako to celé prebieha? „Najprv vám zašlú predvolanie, kde sa vám vyhrážajú súdnym konaním a trestom za "pornografické trestné činy“. Vraj budete vypočutí cez e-mail a máte napísať dôvody, prečo ste nevinní. Ak im odpíšete, postupne si vás spracujú tak, aby ste im zaplatili prevodom na účet alebo sa budú od vás snažiť získať údaje z platobnej karty," píše polícia.

Ako vyzerá skutočné predvolanie?

Policajti upozorňujú, že skutočné predvolanie takto ani zďaleka nevyzerá.

„Za Policajný zbor môžeme uviesť, že predvolanie na políciu obsahuje hlavičku konkrétneho útvaru PZ, ktorý vec vyšetruje, ako aj riadny podpis predvolávajúceho policajta a jeho pečiatku,“ vysvetľuje stránka Hoaxy a podvody s tým, že predvolanie vám nepríde cez e-mail a orgán činný v trestnom konaní sa ani cez elektronickú poštu nevyhráža väzbou.

V prípade skutočného predvolania vám zásielka príde riadne poštou.

A ako postupovať v prípade, že vám takáto správa pristane v elektronickej pošte? Polícia ako prvý krok odporúča zablokovať odosielateľa. V žiadnom prípade by ste nemali klikať, otvárať a ani sťahovať prílohu. Tá totiž môže obsahovať vírus, ktorý môže infikovať vaše zariadenie.

Ak ste naleteli, volajte banku aj políciu

„Na podvodné e-maily neodpisujte a nikdy neposielajte peniaze, ak vás podvodníci požiadajú o platbu v súvislosti s takýmto predvolaním. Ak sa tak stalo a vy ste zaplatili, odporúčame ísť na políciu, pretože ste sa stali obeťou trestného činu. Ak ste nebodaj podvodníkom poslali aj údaje z karty, odporúčame kontaktovať vašu banku a zablokovať kartu. Potom utekajte na políciu podať oznámenie,“ dodáva polícia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

PODVODNÍKOM DOCHÁDZA FANTÁZIA: RECYKLUJÚ FEJKOVÉ PREDVOLANIA S ROVNAKÝMI CHYBAMI 😴 🥵 Stúpajúce teploty dávajú zabrať...

Posted by Hoaxy a podvody - Polícia SR on Sunday, August 27, 2023
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM