Zo zahraničia

Sucho na Madagaskare spôsobuje hlad, ľudia si varia burinu a kaktusy

V postihnutej oblasti už dosiaľ žilo v chudobe viac než 90 percent ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Sucho na Madagaskare spôsobuje hlad, ľudia si varia burinu a kaktusy
Zdroj: TASR/AP

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) v stredu vyzvala vládu Madagaskaru a tiež rozvinuté krajiny na pomoc južnej časti tohto ostrova, ktorú už niekoľko mesiacov sužuje najhoršie sucho za posledných 40 rokov. Hladom je v oblasti ohrozený milión ľudí a niektorí v tejto súvislosti už aj zomreli, informovala agentúra AFP.

Varia kaktusy

Organizácia krátko pred začiatkom klimatického summitu v Glasgowe vyzýva bohaté štáty, aby Madagaskaru poskytli humanitárnu pomoc a tiež finančné i technické prostriedky, ktoré by ostrovu pomohli vyrovnať sa s klimatickými zmenami.

V postihnutej oblasti už dosiaľ žilo v chudobe viac než 90 percent ľudí. Pri nedostatku potravy spôsobenom suchom si tam teraz ľudia varia burinu a kaktusy.

OSN pripisuje dlhotrvajúce sucho na juhu Madagaskaru klimatickým zmenám.

Pomoc zo Slovenska

Evanjelici zo Slovenska pomohli obyvateľom Madagaskaru. Ide o podporu distribúcie potravín pre najzraniteľnejších ľudí v šiestich madagaskarských evanjelických synodách. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka ECAV na Slovensku Jana Nunvářová.

Madagaskarská luteránska cirkev (MLC) s podporou Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku nedávno distribuovala potravinové balíčky do odľahlých oblastí v šiestich svojich synodách. Finančné prostriedky na tento projekt sa zbierali takmer vo všetkých evanjelických zboroch na Slovensku.

Južný región Madagaskaru už viac ako štyri roky sužuje veľké sucho, ktoré podľa Svetového potravinového programu OSN ohrozuje životy viac ako 1,2 milióna ľudí.

Žobrú o jedlo

„Ľudia sú naozaj bez prostriedkov. Už dlhší čas nepršalo a obyvatelia nemohli vysádzať. Všetky synody majú problémy s vodou. V mestách aj dedinách je veľa ľudí, ktorí žobrú na uliciach,“ poznamenal koordinátor distribúcie núdzovej pomoci MLC Aristide Ramahatanaharisoa.

Generálny biskup ECAV na Slovensku Ivan Eľko vyjadril radosť z toho, že sa podarilo podporiť ľudí na Madagaskare. „Podporou projektu na Madagaskare sa všetci členovia našich farností môžu cítiť súčasťou celosvetového luteránskeho spoločenstva,“ dodal Eľko.

MLC rozdalo potravinové balíčky 660 ľuďom, ktorí patria medzi najzraniteľnejšie skupiny vrátane detí do piatich rokov, tehotných žien, starších ľudí, ľudí so zdravotným postihnutím a mladých ľudí a dospelých s podvýživou. Dostali ryžu, kukuricu, cukor, sušené mlieko a olej na varenie.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM