MAK Krimi

Súd rozhoduje o treste pre vraha Kuciaka. Konal len pre zisk, vypovedala znalkyňa

Predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu Ružena Sabová otvorila hlavné pojednávanie s Miroslavom Marčekom, obžalovaným z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Ilustračný obrázok k článku Súd rozhoduje o treste pre vraha Kuciaka. Konal len pre zisk, vypovedala znalkyňa
Zdroj: TASR

Miroslav Marček, nie je duševne chorý a jeho resocializácia je nepravdepodobná. Obvinený nie je závislý od alkoholu alebo drog a v čase vykonania vraždy vedel, čo robí. Vo svojom znaleckom posudku z odboru psychiatrie to konštatovala súdna znalkyňa Ľubomíra Izáková.

„Miroslav Marček vzhľadom na svoj duševný stav mohol rozpoznať nebezpečenstvo svojho konania pre spoločnosť a vedel a vie svoje konanie ovládať,“ uvádza sa v závere znaleckého posudku. Jeho resocializácia nie je podľa znaleckého posudku pravdepodobná. Motivácia obžalovaného na vraždu bola podľa posudku s najvyššou pravdepodobnosťou zištná.

Výsluch znalkyne Izákovej bol veľmi krátky vzhľadom na to, že k jej posudku nemali otázky žiadne z procesných strán ani súd. Pred súdom momentálne vypovedá psychológ Robert Máthé.

Znalecký posudok z odborov psychiatrie a psychológie je podľa právnej praxe nevyhnutnosťou pri zvažovaní doživotného trestu odňatia slobody. Ten Miroslavovi Marčekovi za vraždu hrozí, avšak obísť môže aj s nižším trestom.

V neprítomnosti

Miroslav Marček požiadal o konanie v neprítomnosti. Jeho obhajca Martin Endrödy očakáva, že bude dnes vyhlásený rozsudok. Na súde je prítomná znalkyňa z odboru psychiatrie.

V súvislosti s obžalovaným sa už nebudú vykonávať dôkazy okrem tých, ktoré súvisia s určením trestu a náhrady škody. Takýmto dôkazom bude psychologický a psychiatrický posudok. Ten je podmienkou pri tom, keď súd zvažuje doživotný trest odňatia slobody. Znalci sa budú vyjadrovať k možnosti resocializácie obžalovaného.

Marček sa už počas vyšetrovania priznal, že zastrelil Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Podľa vlastných slov tak urobil spolu s Tomášom Szabóom, ktorý vinu naďalej popiera, a na objednávku Zoltána Andruskóa. Ten bol za vraždu novinára už právoplatne odsúdený na 15-ročný trest. Okrem toho sa Miroslav Marček priznal aj k vražde podnikateľa Petra Molnára. Toho mal zavraždiť s úmyslom lúpeže.

Z objednávky vraždy novinára sú obžalovaní Alena Zsuzsová a Marian Kočner, ktorý si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM