Krimi Zo Slovenska

Súd zamietol sťažnosti obvinených z akcie Judáš: Zostávajú vo väzbe

Počas akcie Judáš obvinili osem osôb. Návrh na vzatie do väzby bol vznesený siedmim z nich, keďže Norbert B. je už väzobne stíhaný v inej veci.

Ilustračný obrázok k článku Súd zamietol sťažnosti obvinených z akcie Judáš: Zostávajú vo väzbe
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Šesticu mužov, ktorú zadržali v rámci policajnej akcie Judáš na začiatku decembra minulého roka, budú stíhať väzobne. Rozhodol o tom vo štvrtok senát Najvyššieho súdu (NS) SR na svojom neverejnom zasadnutí. Informovala o tom hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Sťažnosti súd zamietol

„Senát 5T NS SR na štvrtkovom neverejnom zasadnutí rozhodol tak, že sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a obvinených J. R. a D. Č. proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu z 5. decembra 2020 zamietol ako nedôvodné. Súd rovnako pre nedôvodnosť zamietol aj sťažnosti obvinených L. V., B. B., P. G. a M. K. proti uzneseniu ŠTS zo 6. decembra. Predmetné uznesenie zrušil len vo vzťahu k obvinenému M. L.,“ vysvetlila ďalej hovorkyňa.

Medzičasom zosnulý policajný exprezident Milan L. a ďalšie štyri osoby zadržané v rámci policajnej akcie Judáš boli pôvodne stíhaní väzobne, keď o tom 6. decembra rozhodla sudkyňa pre prípravné konanie ŠTS v Pezinku Pamela Záleská.

Sudkyňa vyhovela návrhu prokurátora ÚŠP Petra Kyselu, zobrala do väzby všetkých piatich obvinených, o ktorých vtedy rozhodovala, z dôvodov kolúznej a pokračovacej väzby. Nebol akceptovaný dôvod útekovej väzby vo vzťahu k trom obvineným. Okrem policajného exprezidenta rozhodovala aj o väzbe námestníka riaditeľa SIS Borisa B., ktorý je dočasne mimo služby, bývalého šéfa kontrarozviedky SIS Petra G., policajného vyšetrovateľa Mariána K. a bývalého policajta Ladislava V.

Obvinili 8 osôb

Piateho decembra sudkyňa rozhodla o väzbe pre dvoch ďalších obvinených – bývalého viceprezidenta Finančnej správy Daniela Č. a bývalého riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností ministerstva vnútra Jozefa R. U nich bola dôvodom väzobného stíhania obava z ovplyvňovania svedkov, takzvaná kolúzna väzba.

Počas akcie Judáš obvinili osem osôb. Návrh na vzatie do väzby bol vznesený siedmim z nich, keďže Norbert B. je už väzobne stíhaný v inej veci. Obvinenia sa týkajú prijímania úplatku, podplácania, založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a tiež ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti.

Voči Milanovi L. vydal prokurátor ÚŠP 31. decembra uznesenie, ktorým zastavil trestné stíhanie. Uznesenie ešte nie je právoplatné.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM