Aktualizované Správy Správy

Kto povedie liberálov? Sulík sa chce vzdať funkcie, jeho rozhodnutie ovplyvní aj Galka

Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík sa na mimoriadnom kongrese strany 11. júna vzdá svojej funkcie. Rezignáciu oznámil dnes na tlačovej konferencii v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Kto povedie liberálov? Sulík sa chce vzdať funkcie, jeho rozhodnutie ovplyvní aj Galka
Zdroj: TASR

„Dôvodom nie je rozkol v strane, dôvodom je neblahá diskusia, ktorá sa vedie v médiách a strane škodí,“ uviedol Sulík. Poukázal na to, že podobná diskusia, ktorá sa týka vedenia SaS, sa začala viesť po neúspešných voľbách v roku 2012.

„Ten stav, kedy sme otravovali ľudí svojimi vnútornými problémami, viedol k tomu, že nám postupne namerali výsledky, ktoré nás odsúvali z parlamentu,“ pripomenul Sulík a zdôraznil, že niečomu podobnému sa chce vyhnúť aj vzhľadom na to, že takáto diskusia by sa mohla ťahať ešte rok do konania riadneho kongresu strany.

„Preto robím tento krok, v súlade s platnými stanovami SaS, aby na mimoriadnom kongrese mali členovia SaS úplne voľné ruky pri voľbe nového predsedu, o ktorom si myslia, že je najlepší,“ povedal Sulík.

Radový člen

Zároveň ohlásil, že na mimoriadnom kongrese bude kandidovať na post predsedu strany na ďalšie štvorročné obdobie. Dodal, že ak nebude zvolený, ostane radovým členom SaS.

Zopakoval, že avizovaná kandidatúra Jozefa Mihála nie je problém, ani dôvodom jeho rozhodnutia, ktoré dnes prijíma. „Chcem ukončiť stav, že na verejnosti prepierame veci, ktoré by sme si mali riešiť u nás v kuchyni,“ zdôraznil.

Sulíkovo rozhodnutie ovplyvní Galka

K dnešnému vyhláseniu sa v sídle strany vyjadril aj Ľubomír Galko. Podpredseda SaS uviedol, že Sulíkovo rozhodnutie urýchli aj to jeho.

„Dnes kandidatúru ani nepotvrdzujem, ale ani nevyvraciam,“ povedal. Kladne by sa ku kandidatúre postavil, ak by išlo o „súťaž nápadov, vízií, ako viesť SaS“. Galko si myslí, že Sulík ostane na čele v súčasnosti najsilnejšej opozičnej strany.

Z poslanca europoslanec

SaS získala v parlamentných voľbách 12,1 percenta a stala sa najsilnejšou pravicovou stranou. Po tom, čo sa Sulíkovi nepodarilo zložiť pravicovú vládu, sa vzdal kresla poslanca Národnej rady a zostal pôsobiť v europarlamente. Poslancom EP je od mája 2014.

SaS mala voliť nového predsedu až budúci rok. Kandidatúru proti Sulíkovi už ohlásil podpredseda strany Jozef Mihál, zvažoval ju aj ďalší podpredseda Ľubomír Galko. V prípade, že sa Sulík vzdá postu predsedu, bude potrebné zvolať vnútrostranícke voľby skôr.

Čítajte aj: Richard Sulík: Šanca pre vznik slušnej pravicovej vlády je nízka

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM