Webnoviny - Svet

Sulíkov osud majú v rukách voliči, ponúkol svoj mandát

WEBNOVINY.SK

BRATISLAVA 27. februára (WEBNOVINY) – Ak Richard Sulík v parlamentných voľbách nezíska spomedzi kandidátov SaS najviac preferenčných hlasov, vzdá sa miesta v parlamente.

Voličom liberálov tak ponúka možnosť, aby rozhodli o tom, či mu naďalej dôverujú natoľko, aby ich zastupoval v parlamente.

„Rozhodol som sa, že dám verejný prísľub, v prípade, že nebudem mať vo voľbách v marci najviac krúžkov, vrátim mandát. (…) Nechám voličom posúdiť, či sú toho názoru, že napriek mojím stretávaniam sa s pánom Kočnerom ich mám alebo nemám zastupovať v Národnej rade SR," povedal v pondelok na tlačovej besede.

Členovia SaS Sulíkovi veria

V súvislosti s kauzou Sasanka Sulík republikovej rade strany ponúkol pozíciu volebného lídra. „Republiková rada SaS vyjadruje Richardovi Sulíkovi ako volebnému lídrovi plnú podporu," píše sa v rozhodnutí rady, ktoré až na Sulíka všetci členovia pri hlasovaní podporili. Sulík sa zdržal.

Sulík opätovne označil svoje stretnutia s Kočnerom za chybu a motivovala ho predovšetkým snaha zistiť, kto sú „zradcovia“ v koalícii, ktorí pri voľbe generálneho prokurátora dali hlas Dobroslavovi Trnkovi. „Ja nemôžem za to, že pán Kočner patrí k najlepšie informovaným ľuďom v politike.“ Vzápätí podčiarkol, že kauza Sasanka je špinavou kampaňou. „Nakoniec, aj najväčší neprajníci konštatovali, že k žiadnemu trestnoprávnemu konania nedošlo," dodal.

Sulík oznámil, že s Kočnerom sa stretával štyri až päť mesiacov, pričom posledné z piatich či šiestich stretnutí sa uskutočnilo v decembri 2010. Napokon priznal, že s podnikateľom sa stretával od začiatku fungovania pravicovej štvorkoalície. Sprvu sa s Kočnerom vídal preto, aby vedel viac zo zákulisia slovenskej politiky a dosť informácií od neho aj dostal.

„Veľa vecí zo zákulisia slovenskej politiky som sa dozvedel. To je holý fakt, ktorý sa nedá odškriepiť. Skúste si to predstaviť: boli sme úplne nová strana bez takýchto skúseností, nepoznali sme pozadie, nevedeli sme kto, kde, s kým, čo, ako,“ vyhlásil. Až posledné stretnutia boli motivované výhradne snahou dozvedieť sa mená „zradcov“. „Povedal mi, že má listinné dôkazy o tom, ktorí poslanci boli tí zradcovia.“ Informácie od Kočnera sa však podľa Sulíka napokon ukázali ako nepoužiteľné.

Kto nahrával videá?

Sulík si netrúfol odhadnúť, kto stretnutia nahrával. „To je otázka skôr na pána Kočnera,“ poznamenal. Pripustil tiež, že cieľom stretnutí mohla byť aj snaha niektorého človeka vyrobiť kompromitujúce materiály.

Oznámil tiež, že pre nelegálne nahrávanie podá trestné oznámenie. Zo stretnutí sa Sulík podľa vlastných slov náležite poučil a v budúcnosti podobné zdroje informácií vyhľadávať nebude. „Čert mi to bol dlžný, určite vám garantujem, že toto sa viac nestane,“ zaviazal sa.

Líder liberálov povedal, že na jeseň 2010 za ním prišiel istý človek s tým, že sa „niečo pripravuje“ a pýtal sa ho, či by SaS po odchode Ivety Radičovej podporila vládu Ivana Mikloša. Sulík s tým súhlasil, ale meno tejto osoby dnes prezradiť nechce. „Ja zachovávam v plnom rozsahu dôvernosť mojich stretnutí,“ podčiarkol a dodal, že meno tohto človeka povedal premiérke.

Opätovne tiež tvrdil, že SaS vždy stála za premiérkou, ale to neznamená, že s ňou liberáli aj vždy súhlasili alebo im neprekážala premenlivosť názorov. „Napríklad v prípade zvýšenia sadzby DPH niekoľkokrát po sebe zmenila názor, to je skrátka holý fakt. V žiadnom prípade to nebolo tak, že ja by som kul nejaké pikle poza chrbát Ivety Radičovej, to vylučujem.“

Členmi SaS, ktorým niekto ponúkol tristotisícovú odmenu, ak pri voľbe generálneho prokurátora podporia Dobroslava Trnku, bol Juraj Droba a Natália Blahová. Sám Sulík pôjde vo veci podozrenia z korupcie pri voľbe generálneho prokurátora vypovedať v utorok.

Kauza Sasanka sa začala po tom, keď niekto v januári na web umiestnil prepisy SMS, ktoré si Sulík vymieňa s Kočnerom. Neskôr sa na rovnakej stránke objavili aj videozáznamy, na ktorých sa Sulík v Kočnerovom dome zhovára o voľbe generálneho prokurátora a zákulisí slovenskej politiky.

Zo záznamu vyplýva, že SaS bola v roku 2010 pripravená podporiť výmenu Radičovej na premiérskom poste za Ivana Mikloša. Sulík sa tiež Kočnerovi sťažuje, že s Radičovou sa zle spolupracuje, pretože často mení názory. Podnikateľa z tzv. mafiánskych zoznamov tiež informuje o tom, že najmenej jednému z poslancov SaS niekto ponúkol 300-tisíc eur, ak pri voľbe generálneho prokurátora podporí Dobroslava Trnku. Podľa Radičovej také stretnutia politikov diskvalifikujú.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM