Lifestyle

SUPERLIEK, ktorý poznali už naše babičky: Viete, prečo by ste mali jesť KYSLÚ kapustu?

Kyslá kapusta obsahuje viacero látok prospešných pre zdravie človeka.

Ilustračný obrázok k článku SUPERLIEK, ktorý poznali už naše babičky: Viete, prečo by ste mali jesť KYSLÚ kapustu?
Zdroj: TASR/Štefan Puškáš

Kyslá kapusta obsahuje viacero vitamínov či minerálov prospešných pre zdravie človeka. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava na to poukázal na sociálnej sieti.

Kyslá kapusta je bohatá najmä na betakarotén a vitamín C, minerálne látky, ako draslík, vápnik, fosfor, železo, zinok a horčík.

Čomu pomáha?

„Obsahuje tiež kyselinu listovú-vitamín B9 a vlákninu. Napomáha hojeniu rán a zlepšuje zrážanlivosť krvi. Znižuje hladinu krvného tlaku, má protizápalové a antibiotické účinky, znižuje hladinu cukru v krvi,“ spresnila vedúca odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu RÚVZ Zuzana Klinčáková.

Blahodarne účinky

Mikroorganizmy, ktoré sa nachádzajú v kyslej kapuste, zároveň podporujú zdraviu prospešné baktérie v črevách, ktoré uľahčujú trávenie, vstrebávanie živín a využitie vitamínov skupiny B.

Kyslá kapusta tiež podporuje látkovú výmenu a má odvodňujúci účinok, čím umožňuje rýchle odstraňovanie odpadových látok z tela.

Stačí vám 200 gramov

Ďalšou prospešnou látkou je kyselina mliečna, ktorá je zodpovedná za typickú kyslú chuť kapusty.

„Už 200 gramov pokryje množstvo všetkých bioaktívnych látok prospešných pre naše zdravie, zvyšuje odolnosť imunitného systému proti vírusom či infekciám,“ ozrejmil RÚVZ.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

KYSLÁ KAPUSTA 😋 AKO SUPERLIEK 👍 Ľudský organizmus si v zime vyžaduje zvýšenú potrebu vitamínov, preto je vynikajúcim...

Posted by Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hl.m. on Tuesday, February 13, 2024
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM