Svet o Slovensku

Svet o Slovensku: Naša krajina funguje podľa britských médií ako "Amazon pre džihádistov"

Druhý najpredávanejší britský denník The Sun tvrdí, že obchod v Partizánskom predáva pestrú ponuku teroristických potrieb. V poslednom čase tu vraj nakúpili zbrane páchatelia tých najkrvavejších džihádistických útokov v Európe.

Ilustračný obrázok k článku Svet o Slovensku: Naša krajina funguje podľa britských médií ako "Amazon pre džihádistov"
Zdroj: TASR

Viaceré médiá vo Veľkej Británii si všímajú slovenský obchod so zbraňami AFG Security Corporation z Partizánskeho a označujú ho za predajňu zbraní teroristov. Denník The Sun opiera toto tvrdenie o policajné zdroje. Zároveň cituje bezpečnostného experta Hansa Bruna, ktorý obchod v Partizánskom označil za “Amazon pre džihádistov.” Samopaly si totiž teroristi nekupovali osobne, ale cez internetovú stránku obchodu.

Legálne teroristické potreby

Portál The Sun viackrát zdôrazňuje, že takýto predaj zbraní je na Slovensku plne legálny a obchod tak neporušil žiadne zákony. Vždy totiž išlo o znefunkčnené zbrane, ktoré si donedávna mohol zakúpiť ktokoľvek aj bez zbrojného preukazu.

Nakupovať ich práve na Slovensku bolo pre teroristov mimoriadne lákavé, pretože spätne ich opraviť bolo pomerne ľahké. “Takéto zbrane sú väčšinou prerezané na polovicu, alebo zaliate olovom. Ale na Slovensku sa im iba prederaví hlaveň, takže expert má s nimi najľahšiu prácu, aby ich opäť sfunkčnil,” píše The Sun.

Portál tiež cituje staršie vyjadrenie syna majiteľa AFG Security Corporation Františka Gajdoša pre Wall Street Journal: “Predávame tieto zbrane mnohým ľuďom a niektorí z nich sú aj cudzinci, ale je to plne legálne.”

Hans Brun však dodáva, že aj keď nejde o nič protizákonné, teroristom to veľmi nahráva. Vyhovuje im najmä skutočnosť, že obchod je v rámci EÚ, čo im uľahčuje logistiku. “Teroristi sú takto schopní útočiť vojenskými zbraňami a policajti sú v porovnaní s nimi oveľa ľahšie vyzbrojení. Táto nerovnováha prispela k rozsahu tragédií pri útokoch v Paríži i iných európskych mestách.”

Slovenská stopa takmer všade

“Francúzske bezpečnostné zložky vyhlásili, že slovenské znefunkčnené zbrane poslúžili džihádistom pri útokoch v Paríži na redakciu Charlie Hebdo aj minulý rok na koncerte kapely Eagles of Deadmetal, čo predstavuje viac ako 130 obetí,” uvádza The Sun. Tu sa však bilancia nekončí, pretože portál cituje aj ďalšieho francúzskeho vyšetrovateľa.

Muž pracoval na prípade útočnika z rýchlovlaku Thalys v lete 2015, ktorého včas dokázali spacifikovať dvaja americkí cestujúci.* “Použitý samopal AK-47 pochádzal od toho istého predajcu ako zbrane použité v januári pri útoku na redakciu Charlie Hebdo…páchateľ si ho nekúpil priamo na Slovensku, ale využil sprostredkovateľa v Belgicku.”*

Britský portál International Business Times zasa nedávno informoval, že polícia zadržala historicky najväčšiu zásielku pašovaných zbraní na území Veľkej Británie určenú pre kriminálne podsvetie. Zdrojom bol opäť ten istý obchod v Partizánskom.

Čítajte aj: Slovensko vo svete: Britskí gangstri i francúzski teroristi nakupujú zbrane u nás

Ilustračné foto: TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM