Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: 181 falošných neviest spod Tatier

Írska polícia spustila obrovskú operáciu proti fingovaným manželstvám medzi mužmi z Ázie a ženami z východnej Európy. Takto sa chceli do Európy priženiť aj príslušníci Islamského štátu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: 181 falošných neviest spod Tatier
Zdroj: pixabay.com

Pre Pakistancov, Bangladéšanov, alebo Alžírčanov je Európska únia krajinou snov. Dostať sa na starý kontinent nie je až také ťažké, ale získať aj azyl a občianstvo je už oveľa zložitejšie. Pre mnohých je to nedosiahnuteľný cieľ, pretože v domovskej krajine nie sú prenasledovaní a nehrozí im tam žiadne smrteľné nebezpečenstvo. V takom prípade sa mnohí z týchto mužov rozhodnú zaplatiť tisícky eur za nevestu s európskym občianstvom, ktorá je ochotná si ich vziať. Následne majú nárok zostať v Európskej únii a dokonca si priviesť aj širokú rodinu. Do tohto kriminálneho biznisu v Írsku je zapojených aj veľa Sloveniek. O téme píše írsky portál Independent.

Tisíce falošných svadieb

Biznis s európskymi nevestami pre ázijských mužov prekvitá najmä vo Veľkej Británii, ale aj vo Francúzsku, Dánsku, či najnovšie v Írsku. Portál Independent uvádza, že írski policajti spustili rozsiahlu akciu v lete 2015 po tom, ako si všimli zvláštnu súvislosť. “V krajine významne narástol počet žiadateľov o azyl, ktorí v zápätí podávali aj oznámenie o tom, že si idú vziať za manželku európsku občianku, ktorá nie je Írka. Najviac takýchto mužov pochádzalo z Pakistanu, Indie a Bangladéša,” píše portál.

Írski uniformovaní muži zakrátko odhalili organizovanú štruktúru “dohadzovačov” neviest najmä z východnej Európy. Len za štyri roky uzatvorilo v Írsku týmto spôsobom manželstvo 2100 falošných párov. Nešlo pritom vôbec o lacnú záležitosť. Každé manželstvo stálo približne 15 až 20-tisíc eur, ktoré musel dychtivý ženích zaplatiť. V cene bola zahrnutá doprava nevesty, poučenie pre falošných snúbencov, ako sa majú správať, aby zmiatli úrady, aj vybavenie všetkých dokladov a žiadostí o povolenie na pobyt v EÚ.

Nevesta z ceny dostala len približne tri tisícky. Portál uvádza, že často išlo o jednoduché ženy zo slabých sociálnych pomerov, ktoré sprostredkovatelia dopravili do Írska len na jeden deň, keď sa uskutočnil sobáš a hneď na druhé ráno odleteli späť do vlasti. Po krátkom čase sa pár aj tak rozviedol.

Slovenky, aj islamskí teroristi

“Írska polícia vyšetruje zhruba 970 prípadov manželstiev, kde figuruje 200 Lotyšiek, 91 Estóniek, 181 Sloveniek a 500 Portugalča­niek,” píše Independent. Vysoký podiel falošných neviest z Portugalska je nezvyčajný, keďže v týchto podvodoch vystupujú takmer výlučne dievčatá z východnej Európy.

Portál dodáva, že v rámci policajného vyšetrovania sa podarilo odhaliť aj troch sexuálnych delikventov a troch alžírskych ženíchov, ktorí mali preukázateľné kontakty na Islamský štát. Mužov následne zadržali a deportovali z krajiny. “Boli súčasťou väčšej skupiny imigrantov, pričom mnohí z nich sa oženili so Slovenkami, keď žili v Longforde a Dubline,” píše Independent.

Rozsiahla policajná operácia mala už krátko po svojom štarte veľký úspech. Počet podozrivých oznámení o manželstvách klesol o 77 percent. Ďalších 450 svadieb írske úrady nepovolili, prípadne sa snúbenci jednoducho nedostavili do obradnej siene.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM