Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Adrenalínový zážitok len pre odvážnych!

Nadšenec lezenia a dobrého vína Miro Stec vybudoval na chorvátskom ostrove Hvar dychberúcu trasu nazývanú Via Ferrata. Náročný horolezecký terén tak môžu zdolať aj bežní turisti.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Adrenalínový zážitok len pre odvážnych!
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Aj Slovensko ponúka množstvo nádherných skalných útvarov vysoko v horách, kde by sa dala vybudovať Via Ferrata, teda trasa zaistená oceľovými lanami, rebríkmi a stúpačkami. Vďaka nim a horolezeckému isteniu sa do náročného skalnatého terénu dostanú aj väčšie deti, či seniori. Lenže Slovensku chýba jeden úžasný bonus, ktorý ešte umocňuje zážitok z Via Ferraty – nekonečný výhľad na more. A tak sa jeden slovenský nadšenec Miro Stec rozhodol vybudovať takúto lezeckú trasu na chorvátskom ostrove Hvar.

Máte dostatok odvahy?

“Adrenalínoví nadšenci na Hvare môžu ďakovať Slovákovi Mirovi Stecovi a jeho tímu Cliffbase team za úžasný príspevok k zážitkovej turistike na Hvare,” píše chorvátsky portál Total Croatia News o novovybudovanej trase Via Ferrata na Hvare. Projekt vysoko v skalách vznikal päť rokov z čisto súkromných zdrojov.

Portál približuje, že takáto trasa je určená aj pre úplne neskúsených lezcov s minimálnou výbavou, ale predsa len, nie je pre každého. Ak má niekto strach z výšky, alebo mu chýba aspoň kúsok odvahy, mal by sa radšej držať tradičných horských chodníkov. Via Ferrata nad Sveta Nedelja na Hvare vedie aj ponad priepasť a turista má v tej chvíli pocit, že visí vo vzduchu. Podľa fotografií to však zvládol aj 83-ročný otec Mira Steca.

Výnimočné víno

Hvar ponúka jedinečnú kombináciu turistického a someliérskeho zážitku. Obe sú v réžii Slováka Mira Steca. “Dedina Sveta Nedljelja je preslávená svojim vínom, najmä červeným Plavac Mali. Hroznu sa tu darí na strmých viniciach, ktoré zalieva dostatok slnečného svitu. Výhľad z viníc je skutočne neopakovateľný,” píše chorvátsky portál.

Dodáva, že vlastné vynikajúce víno v tejto oblasti dorába aj slovenský nadšenec lezenia Miro Stec, ktorý stojí aj za projektom Via Ferraty. “Jeho víno je také dobré, že nedávno porazilo v súťaži aj niektoré renomované značky na Hvare. Výnimočné sú aj priestory jeho vinárstva, ktoré sa nachádza v otvorenej jaskyni s výhľadom na more,” píše Total Croatia News.

Návštevníkom odporúča si u Steca oddýchnuť pri dobrom víne po tom, ako absolvovali Via Ferratu a následne skočiť priamo do mora a zaplávať si.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM