Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Aj Číňania píšu o košickej snehovej kalamite

Rekordná snehová nádielka, zasypané cesty a krízový štáb v Humennom – to všetko si všimol čínsky portál, ktorý informoval o zimných „radostiach“ na východe Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Aj Číňania píšu o košickej snehovej kalamite
8
Galéria
Zdroj: TASR

Na Slovensku sme už zažili aj väčšie snehové kalamity a východ krajiny sa pomerne rýchlo vyhrabal spod bielej nádielky uplynulých dní.

Číňania si však víkendové sneženie v Košiciach, Humennom, či Michalovciach všimli s patričným rešpektom a možno aj s trochou detskej závisti. V Pekingu a viacerých častiach Číny majú totiž deti prísne zakázané hrať sa so snehom. Je totiž nebezpečný.

Zimné „radovánky“

„Slovenský hydrometeorologický ústav predpokladal na nedeľu snehové zrážky 30 až 50 centimetrov pre oblasť východného Slovenska,“ píše CRI online. Treba povedať, že tentokrát to meteorológom vyšlo a snehu bolo skutočne neúrekom.

„Výdatné sneženie potrápilo miestne úrady v košickom regióne a vyžiadalo si viaceré mimoriadne opatrenia,“ informuje čínsky portál.

Ďalej upresňuje, že v Trebišove vyhlásili druhý kalamitný stupeň a v Košiciach boli v najvyššej pohotovosti. „Všetky odhŕňače sú nasadené na cestách… darí sa nám udržiavať cesty zjazdné, pričom sú pokryté 3 – 5 centimetrami ujazdeného snehu,“ cituje portál riaditeľa košickej správy ciest Zoltána Bartoša.

Zdroj: TASR

Číňania spomínajú aj zasadanie krízového štábu v Humennom, ktorý okrem iného kontroloval aj strechy prehýbajúce sa pod ťarchou čerstvého snehu. V Ubli sa totiž po výdatnom snežení zrútila strecha základnej školy a Humenčania sa báli podobného nešťastia. Konáre na stromoch sa pod bielou ťarchou už začali lámať. Napokon sa však situáciu podarilo zvládnuť.

Sivý čínsky sneh

Čínski redaktori možno písali správu o slovenskej zime aj s trochou smútku. V Pekingu totiž nasnežilo už začiatkom januára, ale miestne úrady vydali prísny zákaz akéhokoľvek kontaktu so snehom, ktorý je silne znečistený. Mesto a niekoľko ďalších industriálnych lokalít v krajine totiž boli už niekoľko dní zahalené do hustého smogu, ktorý prirodzene prenikol aj do snehových vločiek.

Čínske úrady vydali po prvýkrát v histórii krajiny červený, teda najvyšší stupeň varovania pred smogom. Toxické ovzdušie ochromilo dopravu, obchod a všetky bežné aktivity súvisiace s pohybom po vonku. A tak sa čínske deti môžu aspoň potešiť obrázkami slovenskej snehovej nádielky.

Snehová nádielka v Košiciach
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM