Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Aj Lasica a Vášáryová už riešia boj s koronavírusom

Otvorte česko-slovenskú hranicu! Tak znie výzva významných osobností z oboch krajín, ktoré sa obrátili otvoreným listom na svoje vlády, aby začali konať.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Aj Lasica a Vášáryová už riešia boj s koronavírusom
Zdroj: TASR

Všetci sú už z izolácie v súvislosti s koronakrízou unavení a radi by sa postupne začali vracať do normálneho života. Hoci ekonomika sa postupne začína otvárať, hranice zostávajú stále uzavreté.

Významné osobnosti česko-slovenského verejného života spísali spoločný list, v ktorom apelujú na svoje vlády, aby umožnii svojim občanom aspoň návštevy cez rieku Moravu. O téme píše český portál novinky.cz.

Už netreba otáľať!

“Česko a Slovensko patria medzi krajiny, ktoré sa s nákazou vyrovnávajú najúspešnejšie … a epidémiu majú pod kontrolou,” uvádza sa v liste, ktorý podpísali aj herci Milan Lasica a Emília Vášáryová, organizátor festivalu Pohoda Michal Kaščák, kazateľ Daniel Pastirčák, hudobník Vladimír Merta, spisovateľ Jáchym Topol, či diplomat Michael Žantovský.

Podľa autorov listu pandémia postupne ustupuje a tým sa otvárajú možnosti na obnovenie kontaktov medzi oboma krajinami. Otvorenie česko-slovenskej hranice by podľa nich malo nastať čo najrýchlejšie.

“Náš spoločný príklad by pomohol dodať odvahu i ďalším krajinám pri postupnom obnovovaní Európy bez hraníc pre všetkých jej občanov,” uvádza sa v liste.

Matovič je neoblomný

Hoci česká strana už dlhšie avizuje, že chce svojim občanom umožniť vycestovať minimálne na Slovensko a do Rakúska už od júna, slovenská strana je oveľa zdržanlivejšia.

Portál novinky.cz cituje slová Igora Matoviča, podľa ktorého Slovensko môže otvoriť hranice až vtedy, keď aj v okolitých krajinách bude stav pandémie rovnako priaznivý ako na Slovensku.

„Dnes chorobnosť v okolitých krajinách, keď si vezmete počet pozitívne testovaných za posledný týždeň a prepočítate to na počet obyvateľov, je desaťkrát väčšia ako na Slovensku. Logika dáva, že sa musíme chrániť,“ vyhlásil slovenský premiér na pondelkovej tlačovke. Česko malo vo štvrtok takmer osem tisíc pozitívnych pacientov, zatiaľ čo na Slovensku je to stále menej ako 1500.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM