Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ak vodič čo i len chytí mobil, zaplatí pokutu

Nové pravidlá pre cestnú premávku zavádzajú niekoľko prísnejších noviniek do života slovenských motoristov. Šoférovať a telefonovať s mobilom v ruke bude stáť sto eur.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ak vodič čo i len chytí mobil, zaplatí pokutu
9
Galéria
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Novinky, ktoré do zákona chce zapracovať slovenské ministerstvo vnútra si všíma aj český portál blesk.cz. Vodiči na slovenských cestách si budú musieť zvyknúť vytvárať automaticky záchranársku uličku v kolónach, zjednoduší sa vymáhanie pokút od cudzincov, sprísnia sa možnosti telefonovania počas jazdy a náročnejšie to budú mať aj začiatočníci na za volantom.

Na mobil zabudnite

Asi najväčšou chystanou zmenou bude radikálne obmedzenie mobilov. V súčasnosti sa mnoho vodičov snaží vybaviť telefonáty počas jazdy tak, že mobil dajú na hlasný odposluch a držia ho jednou rukou. To už po novom nebude možné.

“Zatiaľ čo dnes vodiči na Slovensku nesmú za jazdy používať telefón s výnimkou hovorov s využitím sady hands-free, po novom bude zakázané, aby vodiči mobil vôbec držali. Bloková pokuta za porušenie tohto ustanovenia sa zdvojnásobí na sto eur,” píše blesk.cz.

Motoristi sa tiež budú musieť naučiť, že vždy, keď na diaľnici s dvoma jazdnými pruhmi vznikne kolóna, musia sa automaticky začať ťahať na pravý a ľavý kraj, aby v strede vznikla priechodná záchranárska ulička. Takýto systém funguje už dlhodobo v zahraničí.

Prísnejšie vymáhanie pokút

Slovenskí policajti sú odhodlaní vymôcť vyrubené pokuty stoj, čo stoj. “Ak po novom policajná hliadka zastaví auto a zistí, že v minulosti s ním niekto spáchal priestupok, ale hriešnika sa nepodarilo vypátrať, bude musieť starú pokutu zaplatiť aktuálny vodič,” uvádza český portál.

Ak by protestoval, polícia mu zabaví doklady aj poznávaciu značku, takže nebude môcť na aute odísť. A ak vodič, či majiteľ auta neuhradia pokutu ani v stanovenej lehote, polícia auto zabaví a neskôr predá.

Ťažší život čaká aj nováčikov za volantom. Ak majú vodičák menej ako dva roky a opakovane prekročia povolenú rýchlosť, či sa dopustia vážnejších priestupkov, budú musieť absolvovať doškoľovací kurz a pohovor u psychológa.

Foto: ilustračné

Ako v teste dopadol Ford Fiesta ST 2018? Pozrite si video!

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM