Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Aké nástrahy číhajú u nás na cudzincov?

Piráti a smrť na cestách, ale aj drogy nenápadne vysypané do nápojov - to všetko sú podľa Londýna riziká, s ktorými musia počítať zahraniční turisti pri návšteve našej krajiny.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Aké nástrahy číhajú u nás na cudzincov?
Zdroj: pixabay

Britská vláda zverejňuje na svojej stránke všeobecné informácie o krajinách, kam smerujú britskí turisti na dovolenku. Okrem bežných faktov sa tam človek dočíta aj o rizikách, ktoré sa viažu s danou krajinou a je dobré ich mať na pamäti. Vreckári v bratislavských uliciach a zle značené cestné ťahy v prípade Slovenska zrejme neprekvapia ani našincov. Briti však varujú aj pred podstatne horšími nástrahami.

Vreckári a drogy

“Väčšina návštev Slovenska je bezproblémová,” píše v úvode britská vládna stránka gov.uk. V špeciálnej sekcii venovanej bezpečnosti zmieňuje najčastejšie riziká, ktoré číhajú na turistov v slovenských mestách, horách a počas presunov po krajine.

“Vreckári sú hrozbou najmä v Bratislave. Fungujú v okolí hlavných turistických atrakcií, ako napríklad na populárnych vianočných trhoch a v baroch. Ich cieľom sú často práve cudzinci,” píše gov.uk.

Portál dodáva, že počet okradnutých návštevníkov hlavného mesta sa v poslednom období zvyšuje a to najmä v nočných kluboch ako následok špeciálne zákernej techniky “drink spiking.” Zlodeji vtedy nasypú svojej obeti do nápoja drogy, alebo primiešajú ešte viac alkoholu, o čom dotyčný vôbec netuší. Dostane sa tak do silného omámenia, v ktorom sa nedokáže brániť proti vreckárom, ani iným útokom.

Cesty a piráti

Mnohé slovenské cesty prvej, či druhej triedy sú žalostne rozbité. Preto britské hodnotenie, že slovenská cestná sieť je v “celkom dobrom stave,” môže len potešiť. Portál Britov upozorňuje, že na Slovensku je málo diaľnic a predbiehanie na obojsmernej ceste môže byť náročné.

“Cestné značenie je v zlom počasí zle viditeľné a môže byť vyblednuté. Dopravné značky a križovatky môžu byť zmätočné pre cudzincov,” píše gov.uk a pokojne by tieto postrehy mohli slúžiť ako podnet pre slovenské kompetentné orgány, aby zabezpečili nápravu. Rovnaké veci totiž často trápia aj slovenských vodičov.

Dobré meno Slovensku nerobí ani alarmujúca štatistika, ktorú portál uvádza: “Na slovenských cestách zahynulo 242 ľudí v roku 2016, čo predstavuje 4,5 obetí na sto tisíc obyvateľov. V Spojenom kráľovstve to bolo len 2,8 obetí na 100-tisíc obyvateľov.”

Špeciálnou bezpečnostnou kategóriou na Slovensku sú podľa gov.uk “cestní piráti,” ktorí sa zameriavajú najmä na zahraničné autá. “Niektorí prepichnú svojej vytipovanej obeti gumy ešte na benzínovej stanici a potom auto prenasledujú, až pokiaľ núdzovo nezastane. Ochotne ponúknu vodičovi pomoc a následne ho okradnú…. Dávajte si veľký pozor na každého, kto vám vo všeobecnosti ponúka pomoc.”

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM