Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Aké šance má Kiskova nová strana?

Nová politická budúcnosť odchádzajúceho slovenského prezidenta okamžite zaujala aj české médiá a čitateľov. Všímajú si tiež zdrvujúci efekt, ktorý by Kiskova strana mohla mať na existujúcu opozíciu.

Zdroj: Facebook

Andrej Kiska vo videu oznámil, že po odchode z Prezidentského paláca založí vlastnú politickú stranu. Detaily o jeho nových spolustraníkoch a programe zverejní až po 17. júni, keď sa mu skončí päťročné funkčné obdobie. Dovtedy si chce ako úradujúca hlava štátu zachovať punc nadstraníckosti. Český portál lidovky.cz prinášajú v komentároch a rozdelené názory českých čitateľov.

Najdôveryhodnejší politik, či daňový podvodník?

Čitatelia pod českým článkom sú v názore na nový politický projekt Andreja Kisku rozdelení. Niektorí mu tlieskajú, iní pripomínajú jeho škandály s účtovaním predvolebnej kampane a pozemkovým sporom.

“Andrej Kiska urobil dobré rozhodnutie. Neschováva sa za rôzne organizácie, ale ide s kožou na trh. Hoci je mi inak ľahostajný, v tomto sa mi jeho konanie páči,” píše jeden z českých čitateľov. Podľa iných odchádzajúci slovenský prezident nemá zmysel pre realitu:

“Kisku dnes neberie vážne asi ani jeho sekta. Ako chce tento daňový a pozemkový podvodník budovať lepšie Slovensko? A kde chce brať voličov, keď zhruba rovnakú politiku robia aj SaS, OĽaNO, PS, KDH, Most-Híd a Spolu?” Iní komentátori však okamžite ponúkajú protiargument: “Podľa prieskumov je A. Kiska najdôveryhodnejším politikom na Slovensku.”

Kritika od opozície

Väčšina opozičných strán prijala krok Andreja Kisku pozitívne. Kriticky sa do neho pustila najmä SaS, ktorá bola donedávna najsilnejšou opozičnou stranou a teraz má logicky dôvod obávať sa konkurencie.

“Už v minulosti sme jasne uviedli, že vstup Andreja Kisku do straníckej politiky má zmysel iba vtedy, ak by posilnil niektorú z existujúcich strán. Ak len rozmnoží počet politických subjektov, vidíme v tom problém,” citujú Lidovky stranu SaS.

Pripájajú aj názor politológa Grigorija Mesežnikova, podľa ktorého Kiskova strana môže posilniť stredopravú časť politického spektra, ale zároveň jeho aktuálni predstavitelia môžu stratiť. “Niektorým stranám môže hroziť prepad až na prah zvoliteľnosti a tak sa predpokladajú snahy o vytváranie širších koalícií.”

Foto: ilustračné

Andrej Kiska
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM