Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ako jedna Rómka zatočila s kotlebovcami

Daniela Abraham sa ako dieťa zúfalo snažila vydrhnúť svoju hnedú pokožku. Chcela byť svetlá, aby ju deti viac nenazývali špinavou cigánkou. Nepodarilo sa. Dnes však má svoje sebavedomie.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ako jedna Rómka zatočila s kotlebovcami
3
Galéria
Zdroj: FB ĽSNS - Naše Slovensko

V novembri sa europoslanec za ĽSNS Milan Uhrík snažil zorganizovať v Londýne stretnutie s priaznivcami kotlebovcov, aby im predstavil program strany a zviditeľnil sa.

Nešlo to však podľa plánu a kotlebovcov odmietlo vpustiť do svojich priestorov niekoľko londýnskych podnikov. Napokon sa im postavila na odpor asi stovka slovenských Rómov žijúcich vo Veľkej Británii spolu s miestnymi antifašistickými aktivistami. Za všetkým stála jedna žena.

Prečo mám hnedú kožu?

Daniela Abraham (39) je slovenská Rómka, ktorá žije a pracuje vo Veľkej Británii od roku 2007. Jej dojemný príbeh priniesol britský portál Morning Star. Zároveň vykresľuje Slovensko, kde Daniela ako Rómka prežila nešťastné detstvo: “Urážky a šikana sa začínajú už pomaly v škôlke. Nerozumiete, prečo sa to deje. Deti sa nechcú s vami hrať, volajú vás špinavá cigánka. Pýtajú sa, prečo máte hnedú kožu… Keď sa vám to deje vo veku päť-šesť rokov, tak vás to hlboko zasiahne,” cituje Danieline slová britský portál.

Slovenská Rómka ďalej opisuje, ako sa snažila svoju kožu “vybieliť” kúpeľom vo vani, ale nič nepomáhalo. “Aj keď som si obliekla pekné šaty, šikana v škole neprestávala a nedokázala som zapadnúť do kolektívu. Učitelia neboli o nič lepší a vždy som dostávala zlé známky, aj keď som mala dobré výsledky.”

Morning Star tiež uvádza, že najhorším zážitkom pre Danielu bolo, keď ju ako desaťročnú postrelil so vzduchovkou chlapec zo susedstva. Keď dospela, mala veľké problémy zamestnať sa.

“Hovorím viacerými jazykmi, ale nájsť si prácu bolo pre mňa veľmi ťažké, pretože Slovensko je skutočne rasistická krajina.” Preto sa v roku 2007 rozhodla presťahovať do Veľkej Británie.

Treba konať

Daniela pracuje vo Veľkej Británii na viacerých miestach a okrem iného je aktívna aj v miestnej nadácii, ktorá sa venuje pripomínaniu Rómskeho holokaustu. Keď sa cez sociálnu sieť dozvedela, že kotlebovci sa chystajú zorganizovať stretnutie priamo v Londýne, bola zhrozená. “Stále som si kládla otázku, prečo chcú prísť práve sem? Do krajiny, ktorá je taká multikultúrna? Čo tým sledujú?” – uvádza Daniela pre britský portál.

Veľmi rýchlo sa rozhodla, že to nenechá len tak. “Bolo to pre mňa ako výzva. My, Rómovia, sme odišli zo Slovenska kvôli hnevu, rasizmu a šikane. Nemohli sme pochopiť, prečo ľudia, ktorí všetko toto šíria a popierajú holokaust, teraz prichádzajú aj sem. Pocítila som zodpovednosť niečo proti tomu urobiť.”

Daniela sa spojila s miestnymi aktivistami, ktorí pracujú pre britské antifašistické a antirasisitické organizácie. Spoločne kontaktovali majiteľov podnikov, kde mali kotlebovci avizované mítingy.

Vysvetlili im, čo za ľudia sa k nim chystajú a majitelia vystavili kotlebovcom stopku. Napokon sa Daniele spolu s aktivistami podarilo zorganizovať aj približne sto až dvesto slovenských Rómov z Londýna a iných britských miest, ktorí prišli priaznivcom ĽSNS ukázať, že sa ich neboja a ich názory nie sú vo Veľkej Británii vítané.

Kotlebovcom sa napokon podarilo sadnúť si s približne desiatkou priaznivcov do jedného londýnskeho pubu. Vonku ich pokrikmi konfrontovali slovenskí Rómovia a aktivitsti, ale stretnutie sa odohralo bez incidentov.

Protest proti ĽSNS v Londýne
3
Galéria
Zdroj: FB ĽSNS - Naše Slovensko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM