Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Dievčaťu sa rozbil sen. Nemá na ubytovanie na škole

Nina je z chudobnej rodiny, mamu má na invalidnom dôchodku a s otcom nežije. Napriek tomu sa zázračne dostala na prestížnu univerzitu v Škótsku. Realita ju však nepríjemne dobehla.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Dievčaťu sa rozbil sen. Nemá na ubytovanie na škole
Zdroj: St Andrews University

Britský portál The Courier publikoval dojímavý príbeh slovenskej študentky Niny (19), ktorá si splnila svoj sen o vysokoškolskom štúdiu na prestížnej St Andrews University v Škótsku. Veľká Británia má stále univerzity, ktoré sú hodnotené ako najlepšie na svete a získať od nich vysokoškolský diplom je snom mnohých mladých ľudí. Nina už verila, že sa jej to podarí, ale napokon ju finančné problémy môžu poslať predčasne domov.

Tisícky za ubytovanie

"Slovenská študentka Nina, ktorá si na St Andrews prišla splniť svoj sen, sa bojí, že bude musieť zo školy odísť, pretože nedokáže zaplatiť ubytovanie,” píše The Courier. Približuje, že Nina dostala na konci roka účet na šesťtisíc libier za ročné ubytovanie na univerzitnom internáte. Zúfalá študentka už založila aj vlastnú fundraisingovú stránku, cez ktorú sa snaží vyzbierať od dobrých ľudí finančnú pomoc.

"Bála som sa sem prísť práve kvôli peniazom a teraz sa ukázalo, že je to naozaj problém,” cituje Ninu britský portál. Dievča vysvetľuje, že samotné školné jej hradí štipendium zo škótskej agentúry Student Awards Agency Scotland. Lenže musí niekde aj bývať, a to je problém: "Ceny ubytovania sú tu neuveriteľne vysoké a nedokážem to sama vyriešiť… mám nejaké úspory, ale skoro všetko som už minula za cestu sem a prvý semester.”

Portál dodáva, že Nina sa naozaj snaží riešiť svoju finančnú situáciu, ako sa len dá, ale je to veľmi ťažké.

Usiluje sa nájsť si nejakú brigádu, ale St Andrews je malé mestečko, kde je veľa študentov a málo možností si privyrobiť. Rodina na Slovensku jej tiež nemôže pomôcť, pretože matka je invalidná dôchodkyňa a s otcom nežije.

Odhodlaná pomáhať ľuďom

Nina má pohnutý život, ale zjavne je veľká bojovníčka. "Slovenka študuje v St Andrews psychológiu a sama v minulosti trpela depresiami šesť rokov. Preto chce po ukončení štúdia pomáhať iným ľuďom, ktorí trpia duševnými problémami,” uvádza The Courier. Najprv však musí byť schopná dokončiť univerzitu, ktorá je pre ňu ako “splnený sen, ktorý sa teraz rýchlo rozplýva.”

Britský portál požiadal o reakciu aj univerzitného hovorcu. Ten vyhlásil, že univerzita má špeciálne finančné granty aj na uhradenie ubytovania, ale Nina o ne nepožiadala: “V posledných troch mesiacoch sme našim študentom rozdali viac ako sto grantov na ubytovanie po 1 500 libier. Ďalších 40 študentov získalo ďalšie špeciálne štipendium do 3-tisíc libier tiež na riešenie internátu.”

Portál už nepridal vysvetlenie slovenskej študentky, či sa snažila získať peniaze cez tieto kanály. Je však možné, že je to stále málo, keďže potrebuje až 6-tisíc libier. Univerzita sa však snaží Nine pomôcť. Hovorca vyhlásil, že sa s ňou už dvakrát stretli na študijnom oddelení, aby jej poradili, čo robiť a plánujú ďalšie schôdzky.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM