MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ako sa Matovičova „atómovka“ otočila proti nemu

Medzinárodná spravodajská agentúra Bloomberg si všíma hlboký prepad preferencií OĽaNO i dôveryhodnosti premiéra Igora Matoviča. Zdá sa, že plán s plošným testovaním nezabral tak, ako mal.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ako sa Matovičova „atómovka“ otočila proti nemu
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Premiér Igor Matovič sa netají tým, že masové testovanie je jeho osobným projektom, s ktorým prišiel a na ktorý sa spoliehal. Nedávno ho nazval atómovou bombou proti Covidu-19. Lenže šírenie vírusu sa nezastavilo a Bloomberg upozorňuje, že atómovka sa otočila proti svojmu stvoriteľovi.

Prudký prepad

Agentúra pripomína, že Matovič vkladal do plošného testovania veľké nádeje. „Myslel si, že tým potlačí šírenie vírusu, zachráni ekonomiku a možno aj posilní svoj imidž lídra, ktorý dokáže riešiť problémy.“ Lenže sa zdá, že to dopadlo inak.

„Napokon sa mu jeho plán vypomstil,“ píše Bloomberg.

Najlepšie je to vidieť na prieskumoch politických preferencií, kde sa OĽaNO prepadlo z pôvodných 25% vo voľbách na aktuálnych zhruba 14%.

Nenaplnila sa ani predstava o uvoľnení protipandemických opatrení a návrate detí do škôl. Tempo šírenia vírusu aktuálne neklesá. To všetko voličov, prirodzene, frustruje a OĽaNO stráca sympatie.

Verí si

Bloomberg pridáva premiérove slová pre TV Markíza, kde dáva najavo svoje sebavedomie, napriek klesajúcim preferenciám.

„Dôverujem našim voličom. Tri mesiace pred voľbami to vyzeralo tak, že sa nemusíme dostať do parlamentu a nakoniec sme vyhrali. Prieskumy preto beriem s rezervou,“ cituje agentúra Matovičove slová. Lenže nepadajú len preferencie, ale aj dôveryhodnosť samotného premiéra.

„Prieskum agentúry AKO pre týždenník Trend ukázal, že 56% Slovákov nedôveruje jeho slovám v súvislosti s koronakrízou.“

Na druhej strane, Igor Matovič v tom nie je sám. Ako píše Bloomberg, slovenský premiér „nie je žiadnou výnimkou medzi svetovými lídrami, ktorí sa v politických prieskumoch prepadávajú, zatiaľ čo krivka úmrtnosti na koronavírus rastie a ekonomiky trpia.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM