MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Aký lockdown? Valia sa k nám ľudia z Česka!

Napriek tomu, že situácia s koronavírusom sa zhoršuje, Česi posilňujú vlakové spojenia na Slovensko. Lístky na predvianočné obdobie sa míňajú ako teplé rožky.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Aký lockdown? Valia sa k nám ľudia z Česka!
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Český portál idnes.cz informuje, že Česi sa po nedávnom uvoľnení opatrení vrhli do vlakov a mobilita v ich krajine prudko rastie.

Mnoho ľudí sa chystá pred Vianocami vycestovať aj na Slovensko. Česká vláda pritom varuje, že situácia so šírením Covid-19 sa v krajine opäť zhoršuje a nevylučuje opätovné sprísnenie obmedzení.

Ako teplé rožky…

Českí vlakoví dopravcovia hromadne navyšujú svoje kapacity pred sviatkami, akoby žiadna pandémia neexistovala.

„Obnovujú hlavne spoje na Slovensko, ktoré boli v uplynulých týždňoch výrazne osekané kvôli obmedzeniam na hraniciach a nízkemu záujmu cestujúcich,“ píše idnes.cz.

Lenže teraz je už všetko inak ak voľné miesta sa rýchlo míňajú. „Vianočné lístky idú na dračku,“ uvádza portál priamo v titulku. Súkromný RegioJet počíta s obnovením viac-menej všetkých spojov od 13. decembra, vrátane Slovenska a Rakúska.

„Na trase Praha – Košice chce RegioJet okolo Vianoc posilniť dopravu na tri páry priamych spojov denne,“ približuje idnes.cz.

Cestujúci na Slovensko sa môžu tešiť na obnovenie popoludňajšej linky s odchodom z Prahy o 14:50, ktorá bola od marca odstavená. „Spoje na Slovensko obnovujú aj České dráhy a Leo Express.“

Stačí im test

Česko prekonalo lockdown, ktorý trval od konca októbra. Tempo šírenia nákazy sa výrazne znížilo a ľudia sa konečne nadýchli. Napriek tomu, že pandemická situácia v krajine sa začala opätovne zhoršovať, Česi sa rozcestovali na všetky strany.

„Je jasné, že ľudia začali opäť cestovať do práce, študenti do škôl a ľudia navštevujú svojich príbuzných,“ uvádza idnes.cz.

O vianočné cestovanie je vraj veľký záujem a niektoré spoje, najmä okolo 24. decembra, sú už takmer úplne naplnené. Vlaky sú vypredané podobne ako minulý rok.

Brány Slovenska sú pre ľudí prichádzajúcich z Česka otvorené takmer bez podmienok. Musia mať so sebou iba negatívny výsledok testu nie starší ako 72 hodín.

„U nás sa situácia zhoršuje, v druhých krajinách zlepšuje, nevidím dôvod teraz brániť alebo obmedzovať napríklad prichádzajúcim z Českej republiky,“ povedal premiér Igor Matovič na tlačovej konferencii po oznámení slovenského vianočného lockdownu.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM