MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Slovenka ilegálne predávala šteniatka. Takúto POKUTU dostala!

Živiť sa predajom malých psíkov je veľmi "dobrý" biznis. Najmä, ak ich lacno dovážate zo Slovenska a draho predávate na západnom trhu. Lenže aj následná pokuta môže byť poriadne drahá.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Slovenka ilegálne predávala šteniatka. Takúto POKUTU dostala!
Zdroj: Facebook.com/Shiba Inu Zero.Mika

Monika Tarasovicova (32) žije v anglickom meste Maidenhead, kde vo svojom dome predávala rozkošné šteniatka britským zákazníkom. Išlo o krásne plemeno japonského poľovného psa Shiba Inu, ktorého cena sa pohybuje v stovkách eur.

Nevedno, za koľko ich predávala Monika. Isté je len to, že psíkov dovážala zo Slovenska a nemala na to potrebné povolenia. O prípade píše portál sloughobserver­.co.uk.

Choré šteniatko

Monika ponúkala psíkov na predaj cez internet. Záujemci si ich mohli prísť vyzdvihnúť k nej domov. Celý biznis však jedného dňa praskol.

„Jeden klient si od nej kúpil šteniatko v dobrej viere, ale potom začal mať starosti o jeho zdravie. Obával sa, či nešlo o nelegálny predaj, a tak psíka vrátil,“ uvádza sloughobserver­.co.uk.

Lenže medzitým už šteňa videl veterinár a ten upozornil miestne úrady, že v Monikinom dome sa zrejme deje niečo nelegálne. Kompetentní úradníci sa vydali na miesto činu a okamžite dali psíkov do karantény.

Dovoz zo Slovenska

Našťastie, portál nespomína nič o tom, že by šteniatka boli v zlom stave, alebo v nevhodnom prostredí. „Dvaja veterinári potvrdili, že psíky boli oveľa mladšie ako bolo oficiálne uvedené v ich papieroch,“ píše portál.

To znamená, že boli príliš malé na to, aby mohli byť zaočkované proti besnote, čo je podmienka na to, aby ich ktokoľvek mohol legálne a bezpečne priviezť do Veľkej Británie.

„Nebolo to prvýkrát, čo (Monika) priviezla do Anglicka šteniatka zo Slovenska. Odhaduje sa, že ich bolo už 20 – 25. Ona si však o tom neviedla žiadne záznamy,“ približuje sloughobserver­.co.uk.

Portál dodáva, že úrady Moniku už v minulosti varovali, ale ona nič na svojom ilegálnom biznise nezmenila. A tak sa tentokrát už nevyhla trestu v podobe vysokej pokuty.

„Bola uznaná vinnou z porušenia dvoch predpisov a dostala pokutu 4000 libier,“ dodáva britský portál.

Úrady pri tejto príležitosti zdôraznili, že kupujúci by si vždy mali dôkladne preveriť, od koho kupujú psa a šteňa by mali vidieť spolu s jeho matkou, ideálne niekoľkokrát.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM