Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Babiš priznal, že rozpráva horšie ako Husák

Český premiér so slovenským pôvodom odmietol žiadosť novinára, aby svoj dojem z osláv výročia Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici popísal v rodnej slovenčine.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Babiš priznal, že rozpráva horšie ako Husák
10
Galéria
Zdroj: TASR

Andrej Babiš už žije v Českej republike dlhé roky a za ten čas začal vo verejných vystúpeniach uprednostňovať češtinu. Vzhľadom na jeho politickú kariéru je to aj pochopiteľné, pretože so slovenčinou by asi oslovil menej českých voličov.

Lenže Andrej Babiš zjavne nie je práve jazykový talent, pretože z úst mu vychádza niečo ako českoslovenčina, podobne, ako kedysi prezidentovi Gustavovi Husákovi. A vôbec sa za to nehanbí.

Jazykový hybrid

Českého premiéra sprevádzali na nedávne oslavy výročia SNP v Banskej Bystrici aj českí novinári portálu Blesk. Počas následného brífingu ho požiadali, či by mohol zhrnúť svoje najsilnejšie dojmy z podujatia vo svojej rodnej slovenčine. Babiš je totiž známy tým, že v češtine robí stále veľa chýb a možno mu tak chceli trochu vyjsť v ústrety. Dostali však prekvapivú odpoveď:

“Ja už neviem rozprávať úplne dobre ani po česky, ani po slovensky. Ale môj dnešný najsilnejší moment bol prejav protifašistického bojovníka a generála,” odpovedal A. Babiš v češtine. Ešte donedávna pritom minimálne so slovenskými novinármi komunikoval po slovensky.

Danko je svojrázny človek…

Blesk si všíma aj vystúpenie slovenskej prezidentky a predsedu NR SR. “Pred príchodom Zuzany Čaputovej na pódium sa ozval aj piskot skupinky ľudí, inak však bola prijatá vrúcne… Kritiku za svoj prejav však zožal Andrej Danko, ktorý vyjadril úctu Gustavovi Husákovi a uviedol, že na jeho životnom príbehu by sme sa mali učiť,” píše portál.

Ďalej cituje politológa Radoslava Štefančíka, podľa ktorého prezidentka Čaputová a predseda Danko žijú v úplne odlišných mentálnych svetoch: “Zatiaľ čo Čaputová vyzdvihla pluralitu, slobodu a demokraciu, Danko oslavoval zločinca a svoj prejav tak úplne nezvládol.” A čo na to povedal Andrej Babiš? Len podotkol, že Husák bol symbolom normalizácie a Andrej Danko je “svojrázny človek.”

Foto: ilustračné

Andrej Babiš
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM