Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Bez českého piva to nejde

Česko láme rekordy nielen v spotrebe ale aj vo vývoze svojho zlatého moku. Najviac piva pritom tradične smeruje cez rieku Moravu k tradičným spotrebiteľom na Slovensko.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Bez českého piva to nejde
Zdroj: TASR

Aj keď spotreba piva na Slovensku už dávno nie je to, čo bývala, orosený pohár studenej dvanástky stále patrí medzi najobľúbenejšie alkoholické nápoje. Jeho masová obľuba vrcholila za čias bývalého režimu, čo umocňovala nízka cena a slabá konkurenčná ponuka iných druhov alkoholu. Kto nechcel piť tvrdé, siahol po pive. Na začiatku deväťdesiatych rokov tak spotreba piva na osobu dosahovala zhruba sto litrov ročne. Dnes je to okolo 70 litrov.

Ak dovozové, tak z Česka

“Česká republika vyviezla minulý rok rekordných 5,16 milióna hektolitrov piva,” píše český portál idnes.cz. Dodáva, že z krajín EÚ najviac zlatého moku smerovalo práve na Slovensko, ďalej do Nemecka a Poľska. Zaujímavosťou tiež je, že poprvýkrát sa vyviezlo viac piva v tankoch a sudoch ako vo fľaškách a plechovkách. Ľudia teda čoraz viac oceňujú vychutnať si svoj obľúbený nápoj dobre načapovaný v podniku s priateľmi.

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu potvrdzuje, že Slováci vypili v roku 2017 viac ako 390 miliónov litrov piva.

Pre domáce pivovary je určite potešujúce, že väčšina z toho pochádzala od domácich výrobcov. Podiel dovozu tvoril 40 percent a prišiel takmer výlučne z Českej republiky. Zaujímavým údajom je, že každý Slovák vypil v priemere 144 pív ročne.

Vývoz pivnej kultúry

Vývoz je pre české pivovary veľmi dôležitý, ak chcú ďalej rásť. Portál idnes.cz uvádza, že spotreba piva v Česku síce minulý rok dosiahla úctyhodných 141 litrov na hlavu, ale už by sa nemala veľmi zvyšovať. Aj českí pivári zrejme majú svoje limity. Ďalšia expanzia je tak možná len smerom cez hranice. “Vyváža sa viac sudového a tankového piva do zahraničia a tým sa exportuje aj naša pivná kultúra,” cituje portál predsedu českého pivovarníckeho zväzu Františka Šámala.

Obľuba českého piva v zahraničí je na výraznom vzostupe. Za posledných osem rokov vzrástol export o 62 percent. Na chuť mu začína prichádzať čoraz viac Rusov. Medziročný vývoz do Ruska vzrástol o viac ako polovicu, čomu pomohol najmä futbalový šampionát v krajine. Českí výrobcovia sa s veľkými nádejami pozerajú aj na ďalšie východné trhy – či už je to Srbsko, Južnú Kóreu alebo Japonsko. Tomuto úspešnému ťaženiu výrazne pomáha aj vláda v Prahe svojimi dotáciami.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM