Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Biologickí piráti drancujú exotickú prírodu

Nazývajú ich pytliaci, pašeráci, či biologickí piráti - ľudia, ktorí sa snažia ukoristiť chránené rastliny a živočíchy z voľnej prírody a speňažiť ich na čiernom trhu. Patria medzi nich aj Slováci.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Biologickí piráti drancujú exotickú prírodu
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Ázijský portál Newsin.asia sa vracia k prípadu piatich slovenských občanov, ktorých nedávno zadržala polícia na Sri Lanke. Dôvodom bol ich pokus vyviesť z krajiny vzácne vzorky ohrozenej fauny a flóry. Všetky rastliny a živočíchy nazbierali v národnom parku Siharadža. Je to prales, ktorý bol pre svoje prírodné bohatstvo zapísaný do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Čoraz viac prípadov

Environmentalisti na Sri Lanke upozorňujú na nárast snáh vyviesť z krajiny vzácne genetické zdroje,” píše Newsin.asia. Portál približuje, že ide o pašerákov, ktorí strácajú zábrany a v čoraz väčšej miere drancujú vzácnu prírodu ostrova. Zameriavajú sa najmä na ohrozené vzorky rastlín a hmyzu.

Portál cituje miestneho ekológa Sajeewa Chamikara, podľa ktorého sa toto “biologické pirátstvo” deje na Sri Lanke už celé desaťročia. Ostrov je totiž mimoriadne bohatý na biodiverzitu prírodných a rastlinných druhov.

“Látky získané z rastlín sa používajú pri výrobe liečiv. Keďže Sri Lanka prekypuje prírodnou rozmanitosťou, môžeme očakávať, že sa to bude len zhoršovať,” cituje Newsin.asia slová ekológa Chamikara.

Slovensko v hre

Portál pripomína, že pred pár týždňami zadržala polícia na ostrove päticu Slovákov, ktorí sa snažili vyviesť z chráneného dažďového pralesa Siharadža stovky ohrozených druhov živočíchov a rastlín.

Polícia ich zadržala v hotelovej izbe a zaistila aj prepravky s ich korisťou – išlo o nádherné motýle, rastliny i obrovské živé viacnôžky. Muži zákona zaistili aj technické vybavenie, ktoré slovenskí pašeráci používali – sofistikované kamery, drony a chemikálie na uspanie a konzervovanie vzoriek.

Ďalší osud Slovákov nie je zatiaľ známy. Portál len pripomína, že ich prípad nie je ojedinelý: “Za posledných desať rokov zadržala polícia na Sri Lanke veľký počet cudzincov, ktorí sa pokúšali prepašovať z krajiny vzácne rastliny a živočíchy.”

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM