Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Bratislava bije na poplach. Chýbajú policajti

Hlavné mesto by potrebovalo až dvojnásobok uniformovaných mužov v porovnaní so súčasným stavom. Situácia je skutočne vážna a aj primátor uznáva, že bezpečnosť v Bratislave je narušená.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Bratislava bije na poplach. Chýbajú policajti
9
Galéria
Zdroj: TASR

V mestách sa vždy sústreďuje aj kriminalita, pričom platí, že čím je mesto väčšie, tým viac zlodejov, podvodníkov a násilníkov priťahuje.

Bratislava síce nie je New York, ale tiež má svoje svoje bezpečnostné neduhy, čo dokazujú aj bitky s tragickým koncom na Obchodnej ulici. Situáciu by mohlo zlepšiť viac mestských policajtov v uliciach, ale práve v tom je problém. Bratislava ich skrátka nedokáže zohnať.

Hľadajú sa policajti

“V slovenskom hlavnom meste chýbajú policajti a vedenie Bratislavy hľadá riešenie,” píše portál themayor.eu. Uvádza, že slovenská metropola sa dlhodobo borí s problémom, ako policajtom zabezpečiť atraktívne podmienky a výsledkom je ich vážny nedostatok.

Personálne trápenie mestskej polície označuje za “jeden z najvýznamnejších chronických problémov” a odvoláva sa pritom na slová samotného šéfa mestskej polície.

Reálne čísla sú skutočne alarmujúce. “Dnes má bratislavská mestská polícia 250 príslušníkov, ale potrebovala by ich aspoň 400. V ideálnom prípade až 500,” cituje themayor.eu náčelníka mestskej polície. Je jasné, že takéto dvojnásobné navýšenie počtu mestských policajtov je v krátkom čase nereálne, ale mesto sa snaží robiť čo sa dá.

Problém sú peniaze

Portál uvádza aj slová bratislavského primátora Matúša Valla, ktorý si uvedomuje vážnosť situácie: “Nemôžeme viac akceptovať, že v Bratislave sú zakázané zóny a to dokonca aj v samotnom centre, kam je lepšie nechodiť, alebo len rýchlo prebehnúť.” Preto sa nedostatok mestských policajtov stal jednou z prirorít vedenia mesta.

Magistrát začal riešiť problém od toho najhorúcejšieho bodu – cez peniaze. Portál uvádza, že prilákať nováčikov do uniformy mestských policajtov sa snaží najmä cez zvýšenie ich platu.

“Ten sa momentálne pohybuje na úrovni okolo 900 eur a patria k nemu aj ďalšie benefity a možnosť ubytovania,” píše themayor.eu. Dodáva, že toto opatrenie je v praxi od minulého októbra a jeho cieľ je prilákať aspoň 50 nových policajtov.

Mesto tiež navýšilo rozpočet mestskej polície o jeden milión eur a zriadilo novú stanicu mestskej polície na Obchodnej ulici. Policajtom v ich práci pri zabezpečovaní poriadku v Bratislave má pomáhať aj zvýšený počet nainštalovaných kamier v uliciach.

Stanica mestskej polície na Obchodnej ulici
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM