Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Brexit by bol pre Rómov katastrofou

Doma ich všetkých nálepkujú ako lenivých príživníkov. V zahraničí im radšej dajú prácu a ich deti vezmú do škôl. To všetko sa však môže čoskoro skončiť.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Brexit by bol pre Rómov katastrofou
5
Galéria
Zdroj: TASR

Agentúra Reuters priniesla podrobnú reportáž o ťažkom živote Rómov na Slovensku. Redaktorka navštívila aj obec Bystrany, ktorá ponúka trochu iný pohľad na rómsku komunitu.

Dokazuje, že ak zamestnávatelia netrpia predsudkami voči tejto menšine a dajú jej príslušníkom prácu, aj oni môžu žiť slušný život. Problém je, že takéto osvietené firmy sú vo Veľkej Británii a po jej odchode z EÚ sa zasa všetko môže vrátiť do starých koľají.

Iný svet

“Bystrany, mesto na východnom Slovensku s väčšinovou rómskou populáciou, za posledných desať rokov prekvitalo. Vďačí za to peniazom od miestnych rodákov, ktorí využili výhody EÚ a našli si prácu vo Veľkej Británii,” píše Reuters.

Opisuje premenenú obec, kde kedysi ošarpané obydlia bez tečúcej vody vystriedali farebné tehlové domy so satelitmi. Pred bránami pyšne stoja zaparkované nové autá. To všetko vďaka “viac ako tisícke ľudí, ktorí sa presťahovali za prácou do Anglicka. Je to takmer tretina Bystrančanov.”

“Moji synovia si opravili domy na Slovensku a luxusne si ich zariadili. Nepijú, majú prácu a všetky peniaze investujú do bývania,” cituje agentúra Jána Šándora, ktorého deti a širšia rodina sa presťahovali do Veľkej Británie.

Koniec zlatým časom?

Reuters uvádza, že Rómovia z Bystrian teraz prežívajú časy plné obáv z neistej budúcnosti. Dobre si uvedomujú, že Brexit, teda odchod Veľkej Británie z EÚ, by mohol znamenať aj ich nútený návrat domov do “tvrdej reality” nezamestnanosti a diskriminácie.

“Ak by sa museli vrátiť, bola by to katastrofa,” hovorí Šándor. "Nie je tu žiadna práca a Rómov aj tak nikto nechce zamestnať. Potom ešte hovoria, že to my sme leniví a odmietame pracovať.” Bývalý rómsky splnomocnenec Peter Pollák uvádza, že momentálne na britských ostrovoch pracuje asi 10-tisíc Rómov.

Popis ich života na Slovensku nie je práve najlepšou vizitkou pre krajinu. Agentúra píše, že Rómovia sú druhou najväčšou menšinou a žijú na okraji spoločnosti často bez prístupu k elektrine a kanalizácii. Aj keď v zahraničí si prácu dokážu nájsť, doma sú len ťažko zamestnateľní.

Diskriminácia?

V regióne, kde ležia Bystrany, je miera nezamestnanosti 13 percent… ale takmer všetci miestni Rómovia sú bez práce. Jeden z hlavných dôvodov je podľa expertov ich diskriminácia a nedostatok vzdelania. Vo Veľkej Británii to majú jednoduchšie.”

V kozmopolitných britských mestách nie sú predsudky voči tmavšej farbe pleti také rozšírené. Zamestnávateľov zaujíma len to, či John, Dežo alebo Ahmed vie odviesť svoju prácu.

Aj keď stále silnejšie antiimigrantské nálady už menia situáciu aj v tomto smere. Briti sa však chcú zbaviť všetkých zahraničných pracovníkov, nielen tých s tmavšou pleťou.

Ilustračné foto

Rómska osada Bystrany
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM