Správy

SVET O SLOVENSKU: Briti prídu kvôli Nitre o stovky pracovných miest

Automobilka Jaguar Land Rover oznámila, že presunie celú výrobu modelu Land Rover Discovery do nového slovenského závodu. Stovky britských pracovníkov tak skončia na dlažbe.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Briti prídu kvôli Nitre o stovky pracovných miest
Zdroj: TASR

Je to správa, z ktorej sa v tejto chvíli môžu Slováci tešiť. Nikde však nie je napísané, že o pár rokov neskončia rovnako ako Briti. Dnes je ešte Slovensko atraktívne pre mnohé firmy najmä z oblasti automobilového priemyslu a sťahujú sem veľkú časť svojej výroby na úkor svojich domácich fabrík v západnej Európe. Silnejúci tlak na zvyšovanie platov zo strany slovenských zamestnancov však už dnes vnímajú ako problém, ktorý by teoreticky mohol oslabiť ich záujem rozvíjať svoje aktivity práve na Slovensku. Zatiaľ však máme dôvod na radosť, ktorú prináša do Nitry britská automobilka Jaguar Land Rover.

Prepúšťanie vo vzduchu

Britský portál The Guardian píše, že Jaguar Land Rover presunie celú výrobu modelu Land Rover Discovery zo svojho britského závodu v Solihulle do slovenskej fabriky v Nitre. To môže pripraviť o prácu stovky miestnych britských ľudí.

“Rozhodnutie presunúť časť výroby na Slovensko a s tým spojené potenciálne prepúšťanie niektorých agentúrnych pracovníkov vo Veľkej Británii je ťažké. Je to však súčasť našej dlhodobej výrobnej stratégie. Transformuje náš biznis na globálnej úrovni,” cituje The Guardian oficiálne vyhlásenie spoločnosti Jaguar Land Rover.

Portál zároveň dodáva, že automobilka na Slovensko presunie väčšiu časť výroby, ako pôvodne zamýšľala. “Závod v Nitre sa má otvoriť koncom roka a má vyrábať nový Land Rover Defender.”

Záchrana je na ceste

Vedenie spoločnosti odmieta, že by posilňovanie pozície slovenského závodu súviselo s očakávaným brexitom. Odchod Veľkej Británie z EÚ totiž prináša britským automobilkám veľké obavy z budúcnosti. “Viacerí výrobcovia automobilov už museli znižovať stavy. Kedy si táto vláda uvedomí, akú škodu spôsobuje svojou politikou a začne počúvať organizácie združujúce výrobcov automobilov, ktorí nechcú, aby britské autá stagnovali?,” hovorí pre The Guardian britská poslankyňa Madeleine Moon, ktorá je odporkyňou brexitu.

Jaguar Land Rover vyhlásil, že slovenský závod stavia už niekoľko rokov a posledné rozhodnutie o presune ďalšej výroby s brexitom nesúvisí. Kvôli plánovanému odchodu krajiny z EÚ však na domácej pôde prepustí tisícku zamestnancov. Automobilky sa sťažujú, že európsky rozvod im kazí biznis. “Opakovane varujú, že akékoľvek budúce zdržovanie dielcov na hraniciach bude predstavovať nové problémy a odradí výrobcov, aby udržiavali produkciu vo Veľkej Británii,” dodáva The Guardian.

Solihull sa však nemusí báť, že by Jaguar Land Rover úplne zavrel jeho brány. Spoločnosť oznámila, že tam investuje milióny libier na rozvoj novej výroby elektromobilov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM