Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Automobilke Jaguar Land Rover sa darí, ale nie v Európe

Britský výrobca automobilov, ktorý už čoskoro otvorí novú fabriku pri Nitre, zaznamenal rekordne úspešný rok. Pre Slovensko by to mohla byť dobrá správa.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU:  Automobilke Jaguar Land Rover sa darí, ale nie v Európe
Zdroj: TASR

Výroba áut na Slovensku sa za posledných desať rokov viac ako strojnásobila a prekonala ročnú hranicu produkcie 1,04 milióna áut. To z našej krajiny robí najväčšieho výrobcu automobilov na svete v prepočte na obyvateľa. Tieto čísla by sa s rozbehom výroby v nitrianskom závode Jaguar Land Rover mali ešte zvýšiť o ďalšiu tretinu do roka 2020. Slovensko sa tak stáva ešte viac závislým na vývoji v automobilovom priemysle a jeho dobré výsledky automaticky povedú aj k prosperite krajiny. Britský portál Autocar prináša sumár úspešných výsledkov Jaguaru, ktorý však neboduje rovnako dobre všade na svete.

Len aby nezdvihli kotvy

Britská automobilka predala za uplynulý rok viac ako 610-tisíc vozidiel po celom svete a zaznamenala šesť percentný nárast príjmov, ktoré dosiahli takmer 26 miliárd libier. To je slušný výsledok, ktorý znamená zisk pred zdanením vo výške 1,5 miliardy libier. Lenže pri bližšom pohľade nie je situácia s predajom áut z dielne Jaguar Land Rover všade rovnako ružová.

“Domáci britský predaj sa prepadol o 12,8 % a európsky dopyt poklesol 5,3 %,” píše Autocar. Zároveň cituje generálneho riaditeľa automobilky Ralfa Spetha, podľa ktorého firmu zachránili predaje v Ázii a za oceánom: “Väčšinu tohto globálneho nárastu treba priznať predajom v Číne, ktoré vzrástli o 19,9% a v Severnej Amerike, kde sa predaj zvýšil o 4,7 %.”

Pre Slovensko je na jednej strane dobrou správou, že sa globálne darí automobilke, ktorá spúšťa na jeho území výrobu. Na druhej strane však tento úspech prišiel z trhov mimo Európy, čo zvyšuje do budúcnosti riziko, či sa Jaguár nerozhodne jedného dňa z Európy stiahnuť.

Hviezdne kusy

Autocar približuje, že k nárastu svetového predaja najviac prispeli modely Land Rover Discovery a Range Rover Velar. Pre nitriansku fabriku je iste veľkým povzbudením, že práve prvý spomínaný model sa bude vyrábať na jej linkách.

Generálny riaditeľ pre portál ďalej uviedol, že Jaguar Land Rover robí naďalej masívne investície do vývoja nových vozidiel, výrobných zariadení a technológií novej generácie, kam smerovalo minulý rok 4,2 miliardy libier. “Významné investície poputujú aj do nového závodu v Nitre na Slovensku,” uvádza Autocar.

Veľmi atraktívnu investíciu od britskej automobilky získalo aj írske mesto Shannon. Jaguar Land Rover tam otvorí centrum sofvérového inžinierstva, ktoré sa bude venovať elektrifikácii nových modelov a vývoju autonómnych vozidiel.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM