Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Briti sú zúfalí, našinci im robia zo života peklo

Slovenskí Rómovia utekajú za lepším životom do Veľkej Británie. Mnohí si nájdu prácu a slušne žijú. Niektorí však premieňajú miestne štvrte na rovnaké getá, z akých prišli.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Briti sú zúfalí, našinci im robia zo života peklo
Zdroj: TASR/František Iván

Britský portál The Star prináša reportáž z mesta Sheffield, kde žije početná rómska komunita.

Veľkú časť tvoria prisťahovalci zo Slovenska. Mnohí sa snažia poctivo žiť a pracovať, ale povesť im kazia výtržníci, ktorí priviedli niektoré časti Sheffieldu na úplné dno.

Je to des!

Článok na portáli The Star má veľavravný titulok – „Spoločnosť v Sheffielde sa dostala na úplné dno, hovorí miestna poslankyňa“. Situácia je pre miestnych ľudí už neúnosná.

„Sheffield sa topí v násilí, odpadkoch a nespoločenskom správaní, ktoré už nemôže byť horšie,“ uvádza miestna poslankyňa Gill Furniss.

Poslankyňa urobila verejné vyhlásenie po nedávnych hromadných bitkách v uliciach mesta. Z incidentov existujú aj video zábery, na ktorých je vidieť, ako sa ľudia mlátia so zbraňami a drevenými doskami.

Rómovia prichádzajú a odchádzajú

Portál uvádza, že bitky sú najnovšou epizódou v sérii „chudoby, zločinu a napätia v miestnej komunite“. Poslankyňa sa snaží situáciu riešiť, a preto sa obránila listom na vedenie mesta i polície. Sama priznáva, že je to mimoriadne ťažká úloha:

„Slovenskí Rómovia sú veľmi nestáli. Takže môžete s nimi pracovať, vzdelávať ich, ale oni potom odídu, alebo od vás odskočia. To je problém, ktorý je naozaj ťažké vyriešiť,“ cituje portál jej slová.

Ďalší popis situácie veľmi pripomína realitu v najchudobnejších rómskych osadách na Slovensku: „Miestni ľudia sa sťažujú na deti, ktoré chodia po ulici bosé a nahé, ako aj na gangy tínedžerov, ktoré fajčia pred školou.“

Poslankyňa Furniss dodáva, že v Sheffielde žije už dlho, ale také zlé to ešte nebolo. Mnohým ľuďom už dochádza trpezlivosť a polícia nemá prostriedky na zvládnutie výtržníkov. Situácia je o to horšia, že pod vplyvom koronakrízy sa výrazne okresal rozpočet mesta i polície, čo ovplyvňuje jej akcieschopnosť.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM