Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Bude Šefčovič slovenským prezidentom?

Pravdepodobná kandidatúra slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča na post hlavy štátu zaujala aj zahraničné médiá. Je pritom zarážajúce, že len nedávno mal celkom iné plány.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Bude Šefčovič slovenským prezidentom?
20
Galéria
Zdroj: TASR

Má povesť skúseného profesionála, diplomata a workoholika. V jeho prospech hrá príjemná charizma a žiadne škandály, čo z neho robí vhodného kandidáta vládneho Smeru na prezidentskú funkciu. Najväčšou slabinou Maroša Šefčoviča je fakt, že ho na domácej pôde len málokto pozná a jeho skutočné názory a hodnoty sú tiež verejnosti neznáme. Zato v európskych kruhoch ho predstavovať netreba. Rešpektovaný portál politico.eu si všíma jeho pravdepodobnú kandidatúru na prezidenta.

Nedávny neúspech

„Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič oznámi už tento týždeň, či bude kandidovať v marcových prezidentských voľbách na Slovensku,“ píše politico.eu. Pripomína, že Šefčovič je členom Komisie od roku 2009 a celkovo je v Bruseli ešte dlhšie. Podľa niektorých kritikov tak už medzičasom mohol stratiť bezprostredný kontakt so slovenskou realitou.

Politico tiež uvádza, že Šefčovič sa len nedávno musel spamätať z nepríjemnej prehry, keď sa minulý rok neúspešne uchádzal o pozíciu nominanta európskych socialistov na predsedu Európskej komisie. „Napokon sa stiahol a podporil svojho konkurenta Fransa Timmermansa,“ píše portál.

Odhodlanie Maroša Šefčoviča vstúpiť do domácej slovenskej politiky je trochu prekvapujúce. Len pred pár mesiacmi totiž avizoval úplne iné plány: „V novembrovom rozhovore pre Politico vyhlásil, že by rád pôsobil aj budúcej Európskej komisii ako podpredseda pre ekonomickú modernizáciu Európy,“ uvádza portál.

Foto: ilustračné

Maroš Šefčovič
20
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM