Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Našinci zarábajú v Česku viac ako domáci

U našich západných susedov už pracuje takmer pol milióna cudzincov. Veľká časť z nich sú Slováci, ktorí pôsobia najmä na postoch riadiacich pracovníkov a špecialistov. Preto aj slušne zarábajú.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Našinci zarábajú v Česku viac ako domáci
Zdroj: TASR

Počet Slovákov žijúcich v Česku sa odhaduje až na 400-tisíc. Veľká časť z nich v krajine aj pracuje a slušne zarába. Najčastejšie majú na výplatnej páske okolo 31 tisíc korún, čo je viac ako 1200 eur. Je to takzvaná mediánová hodnota, ktorá najlepšie vyjadruje, aký plat je v tejto skupine najbežnejší. Zaujímavé je, že bežní Česi zarábajú pri takomto pohľade menej ako Slováci v ich krajine. O téme píše český portál idnes.cz.

Odliv mozgov

“Ukazuje sa, že z východnej Európy sem často chodia vysoko kvalifikovaní ľudia – vysokoškoláci. Zastávajú tu veľmi kvalifikované miesta za vysoké platy. Trúfam si povedať, že je tu istý odliv mozgov k nám, že ich české firmy preťahujú,” cituje idnes.cz štatistika Dalibora Holého.

Na konci roka 2017 pracovalo v Česku približne 472-tisíc zahraničných pracovníkov a ministerstvo priemyslu registrovalo ďalších takmer 90 tisíc podnikateľov a živnostníkov z cudziny. “Celkovo tvoria cudzinci takmer 11% všetkých zamestnaných v ČR. Keď si uvedomíte, že tvoria len päť percent obyvateľstva, tak je to veľký nepomer,” dodáva idnes.cz.

Slovákom sa darí

V Česku pracuje veľa Srbov, Ukrajincov, Rumunov a tiež Slovákov. Portál uvádza, že veľká časť našincov sú mladí ľudia vo veku okolo 30 rokov, ktorí v Česku vyštudovali vysokú školu a už sa domov nevrátili. “Tretina slovenských pracovných síl má vysokoškolský titul,” píše idnes.cz.

Vďaka dobrému vzdelaniu nachádzajú aj veľmi dobré uplatnenie. “Medzi riadiacimi pracovníkmi a špecialistami je najviac Slovákov,” približuje portál. Od toho sa potom odvíja aj dobrý plat. “Mediánová (stredová) mzda českých pracovníkov v roku 2017 bola 26 037 korún hrubého. V prípade slovenských zamestnancov to bolo viac ako 31 tisíc korún,” uvádza idnes.cz.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM