Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Budeme organizovať Olympijské hry?

Predseda SNS Andrej Danko so šéfom poľského Sejmu Marekom Kuchcinským oživili myšlienku spoločnej kandidatúry na organizáciu zimných Olympijských hier.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Budeme organizovať Olympijské hry?
Zdroj: TASR

Pre športových fanúšikov to znie ako výborný nápad – pokúsme sa priniesť najväčší medzinárodný sviatok športu do Jasnej! Organizácia Olympijských hier by nepochybne ešte viac potešila rôznych developerov, staviteľov a hotelierov, ktorým sa by rozbehol biznis, ako snáď nikdy pred tým. Veď náklady na zorganizovanie hier sa pohybujú v miliardách dolárov. A aj keby Slovensko platilo len menšiu časť z celkového balíka, stále by to znamenalo veľmi lukratívne verejné zákazky. Naozaj by to však bol dobrý nápad?

Zvládneme to!

“Poliaci so Slovákmi by Olympiádu zvládli,” vyhlásil predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko po stretnutí s predsedom poľského Sejmu Marekom Kuchcinským. Informuje o tom poľský portál Thenews.pl. Kuchcinský dal neskôr Dankovi za pravdu slovami, že “spoločná organizácia Olympiády je dobrý nápad.”

Podobná myšlienka tu pritom už pred pár rokmi bola a skončila fiaskom. O organizáciu Olympijských hier v roku 2022 sa uchádzal poľský Krakow spoločne so slovenským rezortom Jasná v Nízkych Tatrách. V roku 2014 však obyvatelia Krakowa tento nápad rezolútne odmietli v miestnom referende. Proti bolo takmer 70 percent zúčastnených Poliakov.

Dôvodov na jasné “nie” bolo viacero. Tento úžasný sviatok športu je nesmierne drahá záležitosť, ktorá má často negatívny vplyv na životné prostredie a zanecháva svoje hostiteľské mestá hlboko zadlžené. Danko s Kuchcinským nepredložili žiadnu vecnú analýzu, že by sa to dnes Krakowu a Jasnej malo oplatiť.

Dlhy, dlhy, samé dlhy

Je smutne známym faktom, že organizovanie Olympijských hier v roku 2004 v Grécku prispelo k následnému finančnému kolapsu krajiny. Kedysi nablýskané športoviská, ktorých výstavba stála milióny eur, dnes stoja opustené a zarastajú burinou.

Tohtoročná zimná Oympiáda v Pjongčangu stojí 13 miliárd dolárov. Pôvodne to však mala byť len polovica tejto sumy. Nie je to nič prekvapivé, pretože historicky sa ešte nikdy nestalo, aby sa prvotne oznámený rozpočet následne značne nezvýšil. Vždy sa vyskytnú nejaké neočakávané problémy, dodatočné náklady a to všetko dokáže finálny účet za olypiádu poriadne nafúknuť.

Pjongčang so svojimi 13-timi miliardami dolárov je pritom pomerne lacný. Olympijské hry v roku 2014 v ruskom meste Soči stál viac ako 50 miliárd dolárov. Pre ekonomickú nevýhodnosť a škody na životnom prostredí už svoj záujem organizovať tento najväčší športový sviatok zrušilo viacero miest.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM