Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Budeme vyvážať povesti pre iránske deti

Irán je teokratická diktatúra, na ktorú Washington uvalil minulý rok opätovné ekonomické sankcie. Slovensko má veľké plány, ako budovať užšie kultúrne a hospodárske zväzky práve s Iránom.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Budeme vyvážať povesti pre iránske deti
Zdroj: shutterstock

V iránskom hlavnom meste sa uskutočnila schôdzka medzi slovenským veľvyslancom v krajine Ľubomírom Golianom a Hamedom Rahnamom, ktorý šéfuje Inštitútu pre intelektuálny rozvoj detí a mládeže (IIDCYA). Spoločne predstavili plány na prehlbovanie vzájomných väzieb najmä pre slovenské a iránske deti. O téme píše iránska agentúra Fars News Agency.

Všetko pre deti

“Bratislava je pripravená uskutočniť na Slovensku týždeň iránskej kultúry a po krajine sa budú organizovať iránske kultúrne programy,” píše Fars. Kultúrna výmena medzi oboma krajinami by mala byť intenzívnejšia a dotýkať by sa mala aj najmenších. “Slovenský veľvyslanec požiadal o pomoc pri sprostredkovaní slovenských starovekých povestí pre iránske deti,” uvádza agentúra.

Na oplátku Hamed Rahnam ponúkol všestrannú pomoc svojmu slovenskému kolegovi pri organizácii týždňa slovenskej kultúry v Iráne. Moslimská krajina síce má problémy s dodržiavaním základných ľudských práv, ale faktom je, že jej kinematografia a literatúra sú kritikmi vysoko oceňované.

Energetické plány

Irán je krajina nie veľmi dobrou povesťou. Teokratická vláda neuznáva rovnosť žien a mužov a má problém s dodržiavaním ľudských práv. Svet sa dlhodobo obáva jadrového zbrojenia Teheránu a jeho rozpínavej politiky v regióne. Situácia sa upokojila potom, ako bývalý americký prezident Barack Obama podpísal s Iránom jadrovú dohodu, ale Donald Trump ju rýchlo vypovedal.

Podľa súčasnej americkej administratívy je Irán stále bezpečnostnou hrozbou a preto Washington uvalil aj sankcie na iránsky ropný sektor a lodnú dopravu. Pre krajinu je to veľký problém, pretože vývoz ropy predstavuje pre jej štátny rozpočet až 70 percent príjmov.

Preto je zaujímavé, že Irán ako krajina bohatá na ropu, chce rozvíjať aj iné energetické zdroje v spolupráci so Slovenskom. “Obe strany sa dohodli, že budú budovať spoluprácu v oblasti obnoviteľných energií,” uvádza Fars bez bližších detailov.

 Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM