MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Často nemajú ani na jedlo… Koho zaujímajú osamelé matky?

Koronakríza naplno ukázala, kto je najviac ohrozený chudobou. Nie sú to dôchodcovia, ako sa často podsúva verejnosti, pretože dôchodky sa vyplácajú nezmenené. Osamelé matky sú však finančne na kolenách.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Často nemajú ani na jedlo… Koho zaujímajú osamelé matky?
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Koronakríza pripravila mnohých ľudí o prácu, alebo im drasticky znížila príjem. Najťažšie to nesú domácnosti, ktoré žijú len z jedného platu a ešte musia živiť aj deti. Takmer vždy sú to osamelé matky. Ak im muž neplatí alimenty a nemôžu pomôcť ani starí rodičia, dostávajú sa do skutočne existenčných problémov.

Bez peňazí je to zlé

Český portál idnes.cz informuje o zlej finančnej situácii osamelých matiek v Plzeňskom kraji, ktorú ešte zhoršila koronakríza. „Často nemali dosť peňazí ani na jedlo a nájomné. Niektoré prišli o prácu, iné sa museli zadĺžiť,“ uvádza portál.

Na ilustráciu uvádza príbeh Alžbety, ktorá je pôvodom zo Slovenska. „Stará sa o deväťročného syna. Bývalý partner jej dlhodobo neposiela výživné. Pracuje len na čiastočný úväzok, pretože zamestnanie musí ešte skĺbiť so starostlivosťou o domácnosť a dieťa. Starí rodičia žijú na Slovensku. Pomôcť jej môže len kamarátka…“

Napokon sa v zúfalstve obrátila na miestny Klub slobodných matiek, ktorý jej dal aspoň balík potravín, stravenky a lístky do dinoparku pre syna. „Vždy som sa snažila to nejako finančne zvládať, ale teraz je to naozaj zlé. Šetrila som hlavne na jedle, ale ku koncu mesiaca to už bolo dosť náročné,“ priznáva sa Alžbeta pre idnes.cz.

Tisíce rovnakých osudov

Portál približuje, že podobných osudov sú tisíce a okrem neziskoviek im nikto adresne nepomáha. „Často nemajú ani čo jesť. Jedna je na rizikovom tehotenstve, partner sa k dieťaťu nehlási. Ona nemá ani na nákup vecí pre bábätko, takže jej veziem nejaké vecičky a prebaľovací pult,“ cituje portál Marie Faloutovú z jednej neziskovky.

Rovnaká situácia je aj na Slovensku, kde žije až stotisíc jednoosobových domácností, ktoré väčšinou tvorí jedna žena a deti. Cielene im pomáha len neziskovka Jeden rodič, ktorá sa počas koronakrízy obrátila listom so žiadosťou o pomoc aj na Matovičovu vládu. Ich požiadavky však zostali nevypočuté.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM