Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Česi porážajú strach z nákazy a otvárajú hranice

Už v júli by českí turisti mohli voľne vycestovať na Slovensko alebo do Rakúska, hovorí český minister zahraničných vecí. Hranice už majú Česi otvorené.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Česi porážajú strach z nákazy a otvárajú hranice
2
Galéria
Zdroj: TASR

Leto sa blíži a mnohí českí turisti si nevedia predstaviť, že by ho strávili len doma. Vláda Andreja Babiša im vychádza v ústrety a pripravuje plán na voľné cestovanie aspoň na Slovensko a do Rakúska.

Detaily ešte nie sú známe, ale predbežne sa hovorí o “návrate do normálu.” Český šéf diplomacie Tomáš Petříček si dokonca myslí, že v lete už padnú cestovateľské obmedzenia s väčšinou krajín EÚ.

Samé dobré správy

“Ak sa situácia s koronavírusom bude vyvíjať v regióne priaznivo, českí turisti budú môcť slobodne navštíviť Slovensko a Rakúsko už od júla, prípadne aj skôr,” cituje rozhovor českých Hospodárskych novín s ministrom Tomášom Petříčkom portál expat.cz. Česi plánujú pokračovať v otváraní hraníc aj s ďalšími krajinami už v auguste.

“Verím tomu, že už v júli by sme sa mohli vrátiť k normálnemu fungovaniu Schengenského priestoru. Situácia však bude, prirodzene, iná v krajinách, kde sa epidémia nebude vyvíjať tak dobre a kde pokles infikovaných nebude taký výrazný ako v našom regióne,” dodal minister Petříček.

Práve preto predpokladá, že pri krajinách ako je Taliansko, Francúzsko, či USA sa tak skoro cestovateľské obmedzenia neskončia.

Česi už môžu ísť von

Česká vláda rozhodla, že od pondelka sa končí obmedzenie voľného pohybu a Česi už môžu slobodne vycestovať kamkoľvek. “Je to však len teoretická možnosť, pretože okolité krajiny stále uplatňujú prísne reštriktívne obmedzenia na vstup cudzincov na ich územie a medzinárodné lety sú pozastavené,” píše portál.

Ak už sa nejaký český občan dostane za hranice, pri návrate späť do vlasti musí predložiť negatívny test na koronavírus alebo sa dať zavrieť na dva týždne do karantény. V tejto chvíli tak naďalej platí odporúčanie, aby radšej zostali na domácom území a za hranice sa vydávali len v naozaj nevyhnutých prípadoch.

Česi vyšli v ústrety aj českým opatrovateľkám pracujúcim v Rakúsku a všetkým cezhraničným pendlerom, ktorí dochádzajú za prácou.

Hranicu budú môcť slobodne prekračovať na dennej báze a bude im stačiť preukázať sa testom na koronavírus, ktorý nebude starší ako dva týždne. Do krajiny už môžu pricestovať aj slovenskí pracovníci či študenti, ak predložia negatívny test na koronavírus.

Galéria: Muž s ochranným rúškom a igelitovým vreckom na hlave cestuje v električke 23. apríla 2020 v Prahe.

Muž s igelitovým vreckom na hlave cestuje v električke 23. apríla 2020 v Prahe
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM