Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Späť do normálu! Česi otvoria obchody i hranice

Českí turisti už zrejme strávia letnú dovolenku v Tatrách. Vláda v Prahe uvažuje nad postupným uvoľnením obmedzenia cestovania do krajín, kde je situácia s koronavírusom pod kontrolou.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Späť do normálu! Česi otvoria obchody i hranice
Zdroj: TASR

Hoci pandémia koronavírusu zasiahla Česko viac ako Slovensko, vláda Andreja Babiša sa rozhodla postupne začať rozmrazovať život v krajine.

Aktuálne Česko hlási viac ako 6300 infikovaných pacientov a 166 obetí koronavírusu. Od pondelka sa však okrem predajní potravín a drogérie otvárajú aj farmárske trhy, autobazáry, autosalóny a zákazníkov budú môcť obslúžiť aj remeselníci s prevádzkou ako sú obuvníci, či krajčírske salóny. A tam sa novinky nekončia.

Česi voľne vycestujú

Od polovice marca majú Česi zakázané cestovať do zahraničia. Čoskoro by sa to malo zmeniť. “O niekoľko týždňov sa podľa štátneho tajomníka ministerstva zdravotníctva Romana Prymulu zrejme zmiernia pravidlá pre vycestovanie za hranice,” píše český portál idnes.cz.

Diskutuje sa hlavne o cestách v lete do Chorvátska a na Slovensko. Bude to, samozrejme, záležať aj na dohode s dotknutými krajinami.

Keď sa v polovici júna ukáže, aký to malo efekt, vláda rozhodne o ďalšom postupe. “Potom by sa malo umožniť cestovať aj do ďalších krajín, kde je epidemiologická situácia lepšia alebo rovnaká ako v Česku,” cituje portál slová Romana Prymulu. Rovnakú nádej na strávenie letnej dovolenky v zahraničí dal českej verejnosti aj premiér Andrej Babiš.

Bez Tatier to nejde

Portál približuje, že o Chorvátsku a Slovensku sa hovorí najmä z dôvodu ich vysokej obľúbenosti u českých turistov. Jadranské pobrežie bolo v roku 2018 najobľúbe­nejšou destináciou českých dovolenkárov a na druhé miesto sa dostalo práve Slovensko. Celkovo zamierilo na dovolenku do zahraničia v danom roku viac ako päť miliónov Čechov.

V prípade Slovenska je však otvorenie hraníc obzvlášť dôležité: “Slovensko je ako bývalá súčasť spoločného štátu nielen častým cieľom dovolenkárov, ale aj ľudí, ktorí tam majú príbuzných. V Česku žije, študuje a pracuje veľký počet Slovákov,” uvádza idnes.cz.

Podstatné je, že po návrate z týchto krajín nebudú musieť Česi putovať do dvojtýždnovej karantény: “Ak sa bude vracať z nejakej rizikovejšej krajiny, tak, samozrejme, pôjde do karantény. Ale ak príde z krajiny, kde nie je vyššie riziko, tak to nebude nutné,” cituje portál slová R. Primulu.

Na Slovensku je zatiaľ situácia oveľa lepšia ako v Česku. Slovenské štatistiky vo štvrtok uvádzali 977 (16. apríl) nakazených a osem obetí koronavírusu.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM