Správy Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Česko je bohatšie, našincov tam stále pribúda

Za uplynulých dvanásť rokov sa počet Slovákov žijúcich v Česku zdvojnásobil. Spolu so študentami za riekou Moravou žije, pracuje, či študuje zhruba 200-tisíc slovenských občanov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Česko je bohatšie, našincov tam stále pribúda
Zdroj: Dnes24.sk

Už dávno neplatí, že Slováci odchádzajú do Česka len za lepším platom, prípadne za akoukoľvek prácou. Nezamestnanosť na Slovensku je na historickom minime a pri ochote cestovať, či presťahovať sa už nie je problém nájsť si uplatnenie aj doma. Pracovné možnosti v susednej krajine však často bývajú lákavejšie z hľadiska kariérnych možností a osobnostného rastu. Portál lidovky.cz podrobne analyzuje, koľko Slovákov v Česku žije, pracuje, narodilo sa, či skončilo vo väzení.

V Česku ako doma

“Slováci tvoria pätinu cudzincov v Česku a koncom januára ich v krajine žilo takmer 116 900. Od začiatku roku 2007 sa ich počet takmer zdvojnásobil,” píšu Lidovky. Mnoho našincov len dochádza do práce k českému zamestnávateľovi, takže počet zamestnaných Slovákov je ešte o niečo vyšší a tvorí viac ako 177-tisíc ľudí.

K tomu treba ešte pripočítať 21 500 slovenských študentov na českých školách. “Vzdelávanie si platilo len 99 z nich, ostatní sa na budúce povolanie pripravovali zadarmo, rovnako ako českí študenti,” píše portál.

Dodáva, že ľudia zo Slovenska sa aj 26 rokov po rozpade spoločného štátu môžu v Česku cítiť ako doma. “Na celom českom území môžu s úradmi, na školách, či na súde komunikovať písomne i ústne vo svojom materinskom jazyku. Zaručuje im to Európska charta regionálnych a menšinových jazykov, ktorá v ČR platí od roku 2007.”

Viac je len Ukrajincov

Pre mnoho Slovákov je Česko už historicky prvou voľbou, ak premýšľajú nad životom v cudzine. “Slováci predstavujú po Ukrajincoch druhú najpočetnejšiu skupinu cudzincov v Česku. Tvoria pätinu všetkých ľudí zo zahraničia. V skupine zahraničných zamestnancov sú však najpočetnejší a tvoria takmer dve pätiny,” uvádzajú Lidovky.

Je prirodzené, že mnoho slovenských študentov si vytvorí v Česku blízke väzby a po ukončení štúdia sa už domov nevracajú. Aj to je dôvod, prečo za riekou Moravou žijú najmä mladší Slováci, predovšetkým vo veku okolo tridsať rokov.

Pre Slovensko to znamená odliv mozgov, pretože do veľkej miery ide o vzdelaných a šikovných ľudí. Až tretina z nich má vysokoškolský titul a ich priemerný zárobok je dokonca vyšší ako priemer za českú populáciu.

Česko je pre nich stále atraktívnejšou krajinou ako domovina. Pri čisto ekonomickom pohľade dosahuje česká kúpna sila obyvateľov 89% európskeho priemeru, zatiaľ čo na Slovensku je táto hodnota len 77%.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM