Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Robil na otrokárov, dostával žobračenku

Obeť slovenských otrokárov zarábala takmer 1500 eur mesačne, ale jeho väznitelia mu vyplácali len 156 eur. Príbehy zneužívania sociálne zraniteľných ľudí nemajú konca kraja.

Vinníkmi v tomto smutnom príbehu sú matka a syn – Mária a Roman Slávikovci. Obaja žijú už dlhší čas v britskom meste Peterborough a vymysleli si “výborný” podnikateľský plán. Z rodného Slovenska zlákali dvoch biednych mužov, ktorí žili na okraji spoločnosti, zrejme na ulici a mali problémy s alkoholom a drogami. Po tom, ako ich matka so synom dostali do Veľkej Británie, prinútili ich ťažko pracovať a odovzdávať prakticky celú mzdu svojim slovenským otrokárom. O téme píše portál Cambstimes.

Obrali ich o všetko

Na súdnom procese vo Veľkej Británii odzneli otrasné svedectvá o dlhoročnom ponižujúcom postavení, do ktorého matka a syn ako otrokári dostali svoje dve obete: “Jeden z mužov dostal za svoju prácu počas ôsmich rokov od Slávikovcov len 15-tisíc eur, pričom matka so synom za neho zinkasovali takmer 140-tisíc eur vrátane sociálnych dávok,” píše Cambstimes.

Podobne na tom bol aj druhý muž, ktorý im tiež slúžil. Matka so synom svojim obetiam vzali bankové karty, aby s nemali prístup k vlastným peniazom, ktoré zarobili. “Obaja muži žili so Slávikovcami, ale boli ubytovaní vo veľmi biednych podmienkach, dávali im mizerné jedlo a nemohli sa vrátiť späť na Slovensko,” píše portál.

Títo moderní otroci väčšinou nemali ani kľúče od domu, aby nemohli utiecť. Vychádzať von mohli len výnimočne, ak bolo treba niečo nakúpiť. Inak mohli chodiť len do práce a domov. Portál neuvádza presne, čo robili, ale keďže nerozprávali po anglicky, je pravdepodobné, že išlo o manuálnu prácu.

Falošný ženích

Z jedného muža Slávikovci dokonca urobili falošného ženícha, čo je väčšinou typ zneužívania, ktorý sa deje ženám. “Dostal 200 eur za to, že si vzal jednu Filipínku, ktorú stretol len jediný raz v živote a ona takto získala povolenie na pobyt vo Veľkej Británii,” píše Cambstimes.

Mária Sláviková vyžmýkala zo svojich otrokov skutočne maximum. Jedného vzala aj na sociálny úrad, kde úradníčku presvedčila, že muž má v Spojenom kráľovstve manželku a deti a má nárok na dávky. Napokon skutočne dostával dvesto libier mesačne, ktoré inkasovala Sláviková.

Polícia napokon oboch mužov zachránila a Slávikovcov zatkla. Podľa portálu odmietli odpovedať na väčšinu policajných otázok. Obmedzili sa len na konštatovanie, že sú nevinní a zneužívaní muži boli alkoholici a narkomani.

Britský sudca vymeral Romanovi Slávikovi šesť a pol roka. Jeho matka by si mala posedieť za mrežami tri a pol roka. Podľa súdu to má byť výstraha pre všetkých, ktorí by sa v budúcnosti chceli podobným spôsobom priživovať na iných ľuďoch.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM