rbt Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Česko-slovenské vzťahy sú v najhlbšej kríze od rozdelenia federácie

Tridsať rokov od rozpadu spoločného štátu nie sú vzťahy v rámci EÚ ani výnimočné, dokonca ani dobré.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Česko-slovenské vzťahy sú v najhlbšej kríze od rozdelenia federácie
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Česko-slovenské vzťahy prechádzajú najväčšou krízou od konca federácie. „Zatvorená zelená hranica, hrozba blokády hraničných priechodov, slabá komunikácia medzi vládami,“ upozorňuje komentátor Denik.cz Luboš Palata.

Je zvykom, že českí aj slovenskí prezidenti a premiéri mieria na prvú zahraničnú cestu práve do druhej časti bývalej federácie.

Na českých univerzitách študujú zadarmo tisíce slovenských študentov. Uznávame vzájomne jazyky tak, že netreba preklady.

Ale tým sa zoznam nadštandardných vzťahov končí,“ myslí si komentátor. Spoločné zasadnutia vlád sú minulosťou. Praha a Bratislava nedokázali zladiť svoje opatrenia ani počas pandémie. V súčasnosti je pre migračnú krízu situácia ešte horšia.

Takto to nemôže pokračovať

Pri prvom náznaku novej utečeneckej krízy zavrelo Česko zelenú hranicu so Slovenskom. Už pol druha mesiaca možno hranice prekračovať iba s dokladom na priechodoch.

„Výsledkom sú dlhé fronty kamiónov a niekedy aj osobných áut,“ uvádza Denik.cz.

Takto to ďalej nemôže pokračovať,“ vyhlásil slovenský premiér Eduard Heger. To, čo sa deje na spoločnej hranici nie je štandard, keďže oba štáty sú súčasťou schengenského priestoru, ktorý garantuje voľný pohyb.

Zodpovednosť za prílev migrantov má podľa Slovenska Maďarsko, ktoré je hraničným štátom Schengenu. Vláda však odmieta uzavrieť zelenú hranicu najmä kvôli maďarskej menšine na juhu krajiny a nechuti vyčleniť viac policajtov na stráženie.

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM