rbt Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Som gej, vyhlásil prvý český poslanec. Impulzom bola aj vražda v Bratislave

Poslanec KDU-ČSL Jiří Navrátil sa rozhodol verejne prehovoriť aj kvôli vražde dvoch mladých ľudí z LGBTI+ komunity na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Som gej, vyhlásil prvý český poslanec. Impulzom bola aj vražda v Bratislave
Zdroj: Facebook.com/Jiří Navrátil

Aj kvôli vražde dvoch mladých ľudí v Bratislave zažilo včera (27. októbra) Česko prvý jednoznačný coming out českého poslanca a prichádza z nečakanej strany. „Som gej,“ vyhlásil poslanec konzervatívnej KDU–ČSL Jiří Navrátil v rozhovore pre seznamzpravy.cz.

Navrátil hovorí, že jeho strana je v mnohých názoroch konzervatívna, ale nikdy sa nestretol s výčitkami pre svoju sexuálnu orientáciu.

Všetci s tým boli oboznámení. Nie, že by som chodil s transparentmi, ale nikdy som túto skutočnosť netajil,“ vysvetľuje.

Už rok je poslancom, do Snemovne vstúpil vďaka hlasom moravskosliezskych voličov. Doma v Morkove žije so svojím partnerom. „Odvtedy, čo som sa nasťahoval, som s jedným partnerom, chodíme do reštaurácie, normálne spoločensky žijeme,“ hovorí poslanec. Najviac preferenčných hlasov získal od obyvateľov obce.

Nie registrované, iba partnerstvo

Jeho strana patrí k najrazantnejším obhajcom tradičnej rodiny. Šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný je spoluautorom novely ústavy, ktorá manželstvo definovala ako zväzok muža a ženy.

Jiří Navrátil dostal v klubu lidovcov na starosti práva sexuálnych menšín. Sám v registrovanom zväzku nežije, označenia považuje za nedôstojné. „V Českej republike registrujeme autá a máme registračné značky, ale nebudeme registrovať ľudí," hovorí Navrátil.

Okrem vypustenia slova „registrované“ navrhuje, aby bolo možné tento zväzok uzavrieť na väčšom počte matrík ako je súčasných štrnásť.

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM