Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Český turista skolaboval, ale nie v Tatrách

Snaha dobyť najvyšší bod Bukovských vrchov si vyžiadal ľudský život. Výstup na Kremenec (1221 metrov nad morom) sa stal osudným českému turistovi.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Český turista skolaboval, ale nie v Tatrách
Zdroj: TASR

Ak nie ste fanúšik turistiky, o vrchu Kremenec ste pravdepodobne veľa nepočuli, ak vôbec niečo. Leží však uprostred krásnej prírody národného parku Poloniny a je najvyšším bodom Bukovských vrchov. Táto oblasť je pokrytá prastarým bukovo-jedľovým pralesom a je zapísaná do zoznamu Svetového prírodného dedičstva UNESCO. Kramenec nepatrí medzi najnavštevovanejšie miesta na Slovensku, možno aj pre jeho východnú polohu. Leží na mieste, kde sa stretávajú hranice troch štátov – Slovenska, Ukrajiny a Poľska.

Osudný výstup

Český turista sa vydal zdolať Kremenec s partiou kamarátov. Zrazu však nečakane skolaboval. “Muža sa nepodarilo oživiť ani privolaným záchranárom, informovala slovenská Horská záchranná služba,” píše český portál lidovky.cz. Išlo o muža vo veku 50 rokov a zrejme mu zlyhalo srdce.

“Jeho kolegovia ihneď začali s resuscitáciou, v ktorej pokračovali aj privolaní horskí záchranári. Po pristátí záchranárskeho vrtuľníka sa pridal aj lekár. Turistu sa však zachrániť nepodarilo,” uvádza portál. Pridáva informáciu, že takéto nešťastie nie je ojedinelé. “Pri nehodách, alebo kvôli zdravotnému stavu, zomrie v slovenských horách každoročne niekoľko českých turistov. Napríklad minulý rok skolaboval v pohorí Malá Fatra 47-ročný český turista, ktorého sa tiež nepodarilo zachrániť.”

Náročný terén

Hoci Kremenec nepatrí medzi najvyššie slovenské hory, výstup na jeho vrchol je náročný. Takmer po celú dĺžku trasy sa len stúpa a turista môže prekonať až tisíc metrové prevýšenie. Takéto náročné stúpanie pritom trvá niekoľko hodín a pre netrénovaného turistu, prípadne pre človeka s chorým srdcom, to môže byť veľmi náročné.

Ak ste však v dobrej kondícii, na Kremenec sa rozhodne vyberte. Okrem zážitku z prastarého nedotknutého lesa, získate jedinečnú príležitosť pozorovať hviezdy. Poloniny, kde Kremenec leží, ponúkajú jedinečný pohľad na oblohu minimálne znečistenú svetelným smogom. Pre mnohých turistov je tento vrchol tak trochu kultový aj pre výnimočné spojenie hraničných čiar troch susediacich štátov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM