Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Čím dokážeme ohúriť najbohatšiu európsku krajinu?

Kedysi sme mali spoločného kráľa a dnes by sme mohli mať spoločný obchod, z ktorého by profitovali obe strany. Luxembursko-slovenské kontakty vraj majú veľký potenciál.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Čím dokážeme ohúriť najbohatšiu európsku krajinu?
4
Galéria
Zdroj: pixabay.com

„Spýtajte sa Slováka, čo vie o Luxembursku a veľa vám toho nepovie. Ak sa spýtate Luxemburčana na jeho znalosti o Slovensku, výsledok bude veľmi podobný,“ hovorí Peter Cséri pre miestny portál Luxemburger Wort.

Mladý muž žije vo veľkovojvodstve už tri roky a podľa vlastných slov sa tam cíti rovnako doma ako na Slovensku. Jeho snom je propagovať rodnú domovinu v Luxembursku a povzbudiť vzájomný obchod. Aké sú jeho šance?

Rozprávkovo bohatí

Pre našinca je Luxembursko iný, nedostižný svet s takmer rozprávkovým nádychom. Veď je to veľkovojvodstvo, ktoré sa môže pochváliť statusom najbohatšej európskej krajiny a druhým najbohatším štátom sveta. Viac peňazí v prepočte na obyvateľa už má len ropou oplývajúci Katar.

Minimálna mzda v Luxembursku je neuveriteľných 1922 eur mesačne, čo je plat, na ktorý väčšina Slovákov nikdy nedosiahne. V krajine sú však aj oveľa vyššie životné náklady, takže prípadnú závisť treba držať na uzde.

Obyvatelia veľkovojvodstva žijú najmä z rozsiahleho finančného sektora a prekvapivo je takmer polovica z nich prisťahovalcov. Portugalci, Francúzi a Taliani tvoria až 46 percent Luxemburčanov. Preto neprekvapí, že už v školách sa miestne deti učia štyri jazyky – luxemburčinu, nemčinu, francúzštinu a angličtinu.

Prvá zmienka o ich maličkej krajine, kde žije len o niečo viac obyvateľov ako v Bratislave, je z roku 963. Luxemburčania sú právom hrdí aj na fakt, že patria medzi najmenej skorumpované krajiny na svete, ale zároveň ich veľa firiem a boháčov využíva ako daňový raj.

Slovenská ponuka

Čo môže takejto bohatej krajine ponúknuť Slovensko? „Používame euro a bratislavský región je jednou z piatich najrýchlejšie rastúcich oblastí EÚ… Slovensko je tiež veľmi zaujímavé pre turistov. Máme hory, dobré služby, priame lety do Viedne, ktorá je vzdialená len 35 kilometrov od Bratislavy a naše ceny sú na luxemburské pomery veľmi nízke,“ vychvaľuje Peter Cséry svoju domovinu pre portál Luxemburger Wort. Vo veľkovojvodstve už stihol založiť Slovenský biznis klub, ktorý by mal rozprúdiť vzájomný obchod.

V propagácii Slovenska mu pomáha aj slovenský veľvyslanec Stanislav Vallo. Portál cituje jeho slová, ktorými sa snažil zaujať bohatých Luxemburčanov: „V medzivojnovom období bolo Slovensko šiestou najrýchlejšie rastúcou priemyselnou krajinou na svete… Dnes vyrábame aj vynikajúce vína, síce nie vo veľkých objemoch, ale je to len začiatok.“

Z luxemburských platov sa teší aj približne 700 Slovákov, ktorí v krajine žijú a pracujú najmä v bankovom sektore a európskych inštitúciách. Nadšenec Peter Cséri zdôrazňuje, že kedysi sme toho mali spoločného prekvapivo veľa. „Slovensko a Luxembursko kedysi spájal spoločný kráľ Karol IV.“

Luxembursko
4
Galéria
Zdroj: pixabay.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM