Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Gastronomickú vojnu rozpútali kebaby a zmrzlina

Treba bojovať proti islamizácii bojkotom predajcov z Balkánu a Turecka, alebo ich vítať? Zahraničné médiá si všímajú smutno-smiešnu kebabovú vojnu na juhu Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Gastronomickú vojnu rozpútali kebaby a zmrzlina
6
Galéria
Zdroj: TASR

Jedlom spasíme náš národ! Takto nejako zrejme premýšľajú fanúšikovia futbalového klubu FK DAC Dunajská Streda. Celkom vážne zverejnili na sociálnej sieti status, ktorým v ich meste vyhlásili absurdnú gastronomickú vojnu: „Nepodporujme rozmach islamského národa. Stačí nám aj naša točená zmrzlina namiesto balkánskej, náš kurací paprikáš namiesto kebabu."

Keďže ich podporila maďarská strana SMK – MKP, reakcia jej politického rivala strany Most-Híd na seba nenechala dlho čakať. Prekáračku si všimlo viacero zahraničných portálov.

Choďte domov!

Futbaloví fanúšikovia majú často horúce hlavy a mnohí z nich nemajú ďaleko k radikálnym “ručným – stručným” riešeniam. Je to cítiť aj z ich snahy vyhnať z Dunajskej Stredy všetkých obyvateľov, ktorí pochádzajú z Balkánu či moslimských krajín.

Neobmäkčí ich ani fakt, že sú to často slušní ľudia, ktorí sa živia prevádzkovaním zmrzlinárne či stánkov s kebabom a doteraz s nimi nikdy žiadny problém nebol.

Šéf futbalového fanklubu YBS Roland Domonkos sa to pre denník Új Szó pokúsil vysvetliť:

„Možno, že sú to dva chýbajúce centy k ďalšiemu teroristickému či­nu.“

Vyhlásil tiež, že dunajsko-stredskí fanúšikovia podporujú domácu pôrodnosť a “ak niekoho osud odvial od jeho domoviny, radi mu pomôžu dostať sa domov.”

Neskôr svoje slová ešte korigoval, zrejme, aby nevyznieval ako úplný extrémista: „Tým nemyslíme tých, ktorí tu žijú dvadsať rokov, ale tých, ktorí sú ešte na hraniciach v Srbsku, Grécku alebo Turecku," upresnil Domonkos.

Kto je na vine?

Informácia o neznášanlivých fanúšikoch zaujala aj rakúske médiá Die Presse a Kronen Zeitung. Píše o nich aj francúzsky portál Hulala.org a tvrdí, že je to reakcia na xenofóbnu politiku strany Fidész v susednom Maďarsku. Pozornosti Francúzov neušiel ani fakt, že protiimigrantskú výzvu nepriamo podporila aj strana SMK-MKP.

„Chápem autorov výzvy. Politická elita ich nechala osamote v znepokojení a obavách plynúcich z masívneho a nekontrolovaného prisťahovalectva. Preto zostali zúfalí a svojím vlastným spôsobom úprimne reagujú," vyhlásil József Menyhárt, predseda strany pre Új Szó.

“Konkurečný Most-Híd v reakcii na túto kampaň zasa zorganizoval kebabové turné v centre Dunajskej Stredy… cieľom tejto progrestívnej strany bolo ukázať, že aj prevádzkovatelia kebabových stánkov prispievajú k tvorbe pracovných miest v regióne,” píše francúzsky portál.

Cituje tiež slová člena Mostu-Híd a splnomocnenca vlády pre rómske komunity Ábela Ravasza: “Prekvapila nás táto výzva na bojkot (kebabu a balkánskej zmrzliny), pretože ľudia by sa nemali rozdeľovať podľa národnosti alebo miesta narodenia.”

Ilustračné foto

SVET O SLOVENSKU: Gastronomickú vojnu rozpútali kebaby a zmrzlina
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM