Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Čo iní nevedia, Čaputová hravo zvládne

Niektorí svetoví politici sa boria s nosením rúšok a doslova zabávajú internet svojou nešikovnosťou. Slovenská prezidentka je opäť vytiahnutá ako pozitívny príklad.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Čo iní nevedia, Čaputová hravo zvládne
Zdroj: TASR

Nový Zéland je krajinou, ktorá zvláda boj s koronavírusom veľmi podobne ako Slovensko. To znamená, že má jedny z najlepších výsledkov na svete.

V nedeľu (10. mája) bolo v ostrovnej krajine celkovo 1144 pacientov a pribudli len dvaja noví. Nulový prírastok novoinfikovaných zaznamenali už pred týždňom a odvtedy sa tieto hodnoty len plazia.

Slovenský premiér Igor Matovič dával Nový Zéland už dávnejšie za príklad v boji s pandémiou a dnes si novozélandské médiá zasa všímajú prezidentku Zuzanu Čaputovú.

Trápenie s rúškom

Nosenie rúška na tvári v čase pandémie koronavírusom stále nie je v mnohých krajinách samozrejmosťou. Veľmi dôležitý je najmä príklad, ktorý svojim občanom dávajú politici a známe osobnosti v médiách. Na Slovensku to funguje dokonale, ale napríklad v Belgicku to celkom nevyšlo.

“Video z minulého týždňa zaznamenáva belgického podpredsedu vlády Koena Greensa, ako sa opakovane snaží nasadiť si na tvár rúško, ale nedarí sa mu to. Najprv si ho dá na hlavu a potom si s ním prekryje oči,” píše novozélandský portál nzherald.co.nz. Belgický politik pôsobí na záberoch priam komicky a udalosť sa stala počas jeho návštevy v krajčírskej dielni.

Čaputová vie, ako na to

Novozélandský portál pripomína, že koronavírus sa šíri najmä kvapôčkovou infekciou medzi ľuďmi. “Z toho vyplýva, že správne nosené rúško môže znížiť prenos nákazy z infikovaného pacienta na iných ľudí, ktorí by inak vdýchli kvapôčky prskajúce z jeho úst.”

Napriek tomu neexistuje univerzálne akceptované pravidlo, ktoré by ľudí zaväzovalo nosiť túto jednoduchú ochranu tváre v čase infekcie.

Ani úrady a politici na Novom Zélande neodporučili svojim občanom nosenie rúška, pretože vraj chýba jednoznačný dôkaz o tom, že by ich používanie medzi zdravými ľuďmi mohlo vírus zastaviť.

Portál uvádza, že podobne sa k téme stavia aj americký prezident Donald Trump, hoci americké centrum pre prevenciu chorôb (CDC) vyzýva ľudí, aby si doma ušili rúška a používali ich.

“Niektorí politici však neváhajú s ich nosením na verejnosti, ako napríklad slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá pritiahla pozornosť internetu, keď si farebne zladila svoje šaty a rúško,” pripomína nzherald.co.nz známe fotky z inaugurácie novej vlády Igora Matoviča v prezidentskom paláci.

Ale slovenská hlava štátu v tom nie je sama: “Rúško mal na tvári aj japonský premiér Shinzo Abé, keď ohlásil výnimočný stav v krajine. Rovnako sa predviedli aj ďalší svetoví politici, napríklad grécky premiér, americká kongresmanka z New Yorku Alexandria Ocasio-Cortez a demokratický guvernér z Michiganu Gretchen Whitmer.”

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM