Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Covid-19 pripravil o kontakt s matkou 500 novorodencov

Deti sú oddeľované od matiek, niektoré ženy rodili bez akejkoľvek pomoc, rodičky nemohli dostať epidurálku - to všetko kvôli pacientom, ktorí nikdy neprišli.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Covid-19 pripravil o kontakt s matkou 500 novorodencov
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Bezpečnostné a preventívne opatrenia v súvislosti s pandémiou koronavírusu sú nevyhnuté. Kde je však hranica, keď sa už stávajú neprimerané?

Túto otázku rieši britský portál The Guardian, ktorý si všíma, že hrozba nového vírusu oklieštila práva stoviek matiek a ich novorodených detí v pôrodniciach. Ukážkovým smutným prípadom je Denisa zo Slovenska, ktorá svojho syna nemohla vidieť dlhých šesť týždňov.

Absurdné utrpenie

The Guardian popisuje príbeh Denisy, ktorá porodila svojho syna predčasne v 26. týždni tehotenstva. Dieťa muselo ísť do inkubátora a matka trávila všetok možný čas pri ňom, aby počúvalo jej hlas, čo ho upokojovalo.

“Keď už bol chlapček dosť veľký, aby ho matka mohla vziať do náručia, na Slovensku vyhlásili výnimočný stav. Denisa musela opustiť nemocnicu, aby uvoľnila miesto pre možných pacientov s Covid-19,” píše The Guardian.

Lenže situácia na Slovensku sa vyvíjala mimoriadne priaznivo a tak žiadni pacienti s koronavírusom neprišli.

Prísne opatrenia v nemocniciach však nikto nezrušil a tak Denisa mohla znovu uvidieť svojho syna až po šiestich týždňoch. “Každý deň bez môjho novorodeného dieťaťa ma oberal o silu a narúšal moje duševné zdravie,” cituje portál slová zúfalej matky.

Nie je jediná

Denisa, bohužiaľ, nie je jediná matka, ktorá si musela prejsť podobným utrpením. The Guardian cituje slová Zuzany Kriškovej z organizácie Ženské kruhy, podľa ktorej tieto prísne nemocničné pravidlá v čase Covid-19 oddelili na Slovensku až 500 novorodencov od ich matiek. Dodáva, že pri takejto separácii dieťa trpí, čím sa zvyšuje aj pravdepodobnosť, že ochorie alebo zomrie.

“Toto je nová realita pre mnohé matky vo viacerých krajinách. Koronavírus tak podľa expertov vedie k okliešťovaniu práv žien a ich detí v pôrodniciach,” dodáva portál.

Pridáva aj ďalšie smutné príklady: “V niektorých nemocniciach nepodávajú ženám pri pôrode epidurálku na zmiernenie bolestí, pretože anesteziológovia sú vyčlenení len pre možných pacientov s Covid-19.”

V Chorvátsku zasa podľa portálu pôrodníci automaticky nariadili cisársky rez a separáciu novorodenca od matky v prípade, že u ženy bolo len podozrenie na Covid-19.

V Rumunsku zasa oddeľovali deti od matiek bez ohľadu na to, či hrozilo nejaké riziko infekcie. “Minimálne desať novorodencov sa však nakazilo od personálu pôrodnice,” dokresľuje absurdnú situáciu The Guardian.

Ministerstvo mlčí

Zlá situácia vládla aj v Taliansku. Jednu rodičku s podozrením na koronavírus jednoducho odložili do izolovanej nemocničnej izby, aby sa od nej nenakazil personál.

Žena rodila sama a v poslednej chvíli jej len náhodou pomohol doktor, ktorý prechádzal okolo. Testy následne ukázali, že žena bola negatívna.

“Tieto pravidlá vznikli zo strachu, čo by sa mohlo stať. V niektorých prípadoch to však viedlo k tomu, že sa uprednostnili záujmy neexistujúcich pacientov nad ľudskými právami tehotných žien, rodičiek a ich detí,” cituje The Guardian slová Zuzany Kriškovej.

Britský portál na záver dodáva, že požiadal o reakciu a vysvetlenie aj slovenské ministerstvo zdravotníctva. Žiadnu odpoveď však nedostal.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM