Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Daj telefón, alebo zaplať pokutu 1650 eur!

Česká investigatívna novinárka Petra Holcová zostala nepríjemne prekvapená, keď ju slovenskí policajti v rámci vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka požiadali o vydanie mobilného telefónu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Daj telefón, alebo zaplať pokutu 1650 eur!
Zdroj: pixabay.com

Je to nevyhnutná súčasť vyšetrovania zákernej vraždy, alebo neprimeraný zásah do práce novinárky? Slovenská polícia sa tvári, že bolo nevyhnutné zabaviť českej kolegyni Jána Kuciaka celý mobil aj s citlivými údajmi o rôznych nesúvisiacich kauzách, aby sa pohlo vyšetrovanie vraždy slovenského investigatívneho reportéra a jeho snúbenice. Slovenská novinárska obec však žiada jasné zdôvodnenie, či bol takýto vážny zásah do súkromia i práce českej novinárky naozaj nutný. O téme píše aj viacero zahraničných médií.

Pod hrozbou pokuty

Kanadský portál The Globe and Mail uvádza, že Petra Holcová mohla byť posledným človekom, s ktorým Ján Kuciak telefonoval pred tým, ako ho niekto spolu s jeho snúbenicou vo februári zavraždil. „Preto by jej svedectvo mohlo byť dôležité pre vyšetrovanie vraždy, ktorú podľa polície spáchal profesionálny vrah,“ píše portál. Dodáva, že slovenskí operatívci už vypočuli viac ako stovku ľudí v rámci vyšetrovania, ktoré je najväčším v dejinách krajiny.

Podľa špeciálneho prokurátora sú preto údaje z Holcovej mobilu nevyhnutné pre objasňovanie zločinu. Novinárka pod tlakom napokon policajtom svoj mobil vydala. „Povedali mi, že môžem dostať pokutu až 1650 eur, ak s nimi nebudem spolupracovať. Potom mi mobil zabavili a údajne ho odoslali do forenzného laboratória Europolu,“ cituje českú novinárku The Globe and Mail.

Zdĺhavý výsluch

Holcová spolupracovala s Kuciakom na viacerých citlivých kauzách. Mnohé z nich sú stále otvorené a ďalej na nich pracuje medzinárodný tím novinárov. Preto je obzvlášť znepokojujúce, ak sa k príslušným informáciám uloženým v Holcovej mobile teraz dostane aj niekto iný. „Ponúkla som policajtom, že im poskytnem prepisy všetkých mojich konverzácií s Jánom Kuciakom, ale oni chceli prístup aj k môjmu e-mailu a všetkým mobilným aplikáciám, ktoré mám v mobile,“ uvádza kanadský portál Holcovej slová.

Policajné vypočúvanie českej novinárky trvalo osem hodín. Zadržanie jej mobilu pod hrozbou pokuty vyvolalo protestnú reakciu. „Organizácia zaoberajúca sa korupciou a organizovaným zločinom (OCCRP) označila kroky slovenskej polície za nepriateľské. Vyvolávajú zdanie, že v skutočnosti vyšetruje novinárov a nie vraždu Jána Kuciaka,“ píše portál.

Ku kritike sa pridala aj slovenská asociácia vydavateľov tlače. Vo svojom vyhlásení uviedla, že ochrana zdrojov je základom novinárskej práce a zadržaním Holcovej mobilu bola porušená.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM