Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Tragédia prešovského paneláku sa už v minulosti stala

Česká verejnosť je zhrozená z explózie a požiaru obytného domu v Prešove. Niektorí čitatelia pripomínajú, že rovnaké nešťastie sa už raz stalo v roku 2004 v Brne.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Tragédia prešovského paneláku sa už v minulosti stala
8
Galéria
Zdroj: TASR

Ľudia v Prešove na Mukačevskej ulici sa ešte stále spamätávajú zo strašnej tragédie, ktorá stála život osem ľudí a mnoho ďalších pripravila o strechu nad hlavou.

Mnohí si teraz kladú otázku, prečo sa výbuchu nepodarilo predísť a či si všetci kompetentní splnili svoje povinnosti. História z Českej republiky totiž ukazuje, že podobné prípady sa v česko-slovenských panelákoch stávajú.

Zažili to aj v Brne

Téme výbuchu plynu v prešovskom paneláku sa obšírne venujú mnohé české médiá. Portál idnes.cz priniesol srdcervúce výpovede preživších ľudí a niektorí čitatelia si spomenuli, že aj v ich krajine sa už rovnaký prípad stal v minulosti:

“To isté sa odohralo v roku 2004 v Brne na Tržní. Na ulici bolo silne cítiť plyn, okolo pobehovali plynári… prechádzal som práve okolo. Plyn unikal na ulicu a cez nejaké siete sa dostal do jedného z domov. Popoludní to vybuchlo napriek tomu, že plynári boli na mieste už poriadne dlho,” píše čitateľ idnes.cz.

Dodáva, že tragédia si vyžiadala štyroch mŕtvych vrátane malého dievčatka. Plynárne vraj vyplatili poškodeným mimosúdnou cestou 20 miliónov korún. Napriek tomu sa konalo aj súdne pojednávanie, ale podľa čitateľa sa nekonečne naťahovalo a napokon nebol nikto potrestaný…

Sme v bezpečí?

Polícia na Slovensku už začala trestné stíhanie za trestný čin všeobecného ohrozenia a zadržala šesť osôb, ktoré boli zodpovedné za terénne výkopové práce na Mukačevskej ulici.

Neskôr krajský vyšetrovateľ tri osoby aj obvinil. Zdá sa, že k tragédii mohli prispieť práve výkopové práce na ulici a tiež zlá rekonštrukcia paneláku z roku 2017.

Aj čitatelia idnes.cz komentujú, že české a slovenské paneláky nemusia byť práve najbezpečnejšie miesta na bývanie: “Riziko výbuchu plynu a požiaru je stále podceňované a to je naša spoločnosť zviazaná množstvom predpisov… Rieši sa to však iba pri novostavbách a aj to štýlom Potemkinovej dediny – hlavne, aby to prešlo cez kolaudáciu,” píše jeden z čitateľov.

Podľa neho sa často stáva, že do miestnosti sa síce inštaluje protipožiarny senzor, ale nikdy mu už nikto nevymení baterky… “Stále fungujeme tak, že sa snažíme len veci nejako oklamať, veď nám predsa nebude nikto nič prikazovať. Ale ľudia klamú len sami seba…”

Bytovku v Prešove nedávno oplotili: Dôjde k jej demontáži
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM