Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Dojemné vianočné zvítania na letisku

Sviatočné decembrové dni sú obzvlášť rušné na letiskách. Mnoho ľudí cestuje domov za blízkymi, aby s nimi prežili najkrajšie sviatky v roku. To so sebou prináša aj výnimočné chvíle.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Dojemné vianočné zvítania na letisku
Zdroj: TASR

Koľko zahraničných Slovákov žije mimo svojej pôvodnej domoviny? Podľa rôznych odhadov je ich až 1,5 milióna. Prevažná časť sú však potomkovia obyvateľov Slovenska, ktorí zo svojho rodiska odišli skúsiť šťastie do cudziny už dávno a tak sa už na Vianoce nepresúvajú niekam pod Tatry.

Stále však zostáva niekoľko desiatok tisíc Slovákov, ktorí majú domovy a srdcia stále rozdelené medzi dve krajiny. Niekoľko ich predstavuje aj írsky portál dublinlive.ie.

Bez kvetov to nejde!

Írsko patrilo kedysi medzi najpopulárnejšie destinácie mladých Slovákov, ktorí túžili odísť do zahraničia. Cieľom bolo zdokonaliť sa v angličtine a trochu si privyrobiť.

Od tých čias sa veľa zmenilo a mnoho Slovákov sa už vracia späť domov. Dôvodom sú najmä zvýšené náklady na bývanie v Írsku, ktoré za posledné roky stúpli o viac ako o tretinu a tiež lepšia ekonomická situácia doma na Slovensku.

Odhaduje sa, že dnes v Írsku žije približne 20 tisíc Slovákov. Mnohí z nich už majú na “zelenom ostrove” svoje miestne lásky a tak na Vianoce letia opačným smerom – zo Slovenska, kde boli pozrieť rodičov, späť do Írska, kde ich čaká partner alebo partnerka.

To je zrejme prípad aj Marty Berdisovej, ktorú tesne pred Štedrým dňom čakal na letisku v Dubline jej írsky priateľ Warren Patchell.

“Warren držal v rukách kyticu kvetov a bol vystrojený vo vianočnom svetri. Na hlave mal klobúk Santa Klausa a za ruku držal svojho štvorročného syna Kurta… nedočkavo čakal na svoju slovenskú snúbenicu Martu, ktorá mala priletieť z Bratislavy,” píše dublinlive.ie.

Írsky portál dodáva Warrenove slová, že pri svojej slovenskej láske sa musí správať ako skutočný gentleman: “Sme spolu už tri roky. Tieto ženy majú rady dobré spôsoby. Kvety nemôžu chýbať,” hovorí Dublinčan.

Portál zachytil aj radostné chvíle starých rodičov Romany a Lumira, ktorí prileteli na Vianoce do Dublinu tiež z Bratislavy. Priamo na letisku ich vyobjímala ich trojročná vnučka, ktorá už žije v Írsku a tešila sa, že sviatky strávi aj so svojimi slovenskými príbuznými.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM