MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Dramatická záchrana českého turistu. Jeho vek vás šokuje!

Ďalší český turista si to namieril do Tatier a podcenil situáciu. V tomto prípade zrejme nešlo len o zablúdenie a slabé vybavenie. Úlohu tu zrejme zohral aj vysoký vek.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Dramatická záchrana českého turistu. Jeho vek vás šokuje!
Zdroj: TASR

Hoci je už júl, noci v Nízkych Tatrách sú aktuálne chladné a prenocovať len tak pod širákom by bol bez poriadneho spacáku problém aj pre mladých a silných turistov. Tento neželaný zážitok si doprial 72-ročný český turista. Ratovať ho museli záchranári aj s vrtuľníkom, píše český portál iDnes.cz.

Kamarát sa nevrátil

Titulok článku na iDnes.cz je veľavravný: „Český senior precenil v Nízkych Tatrách svoje sily a noc strávil pod širákom.“ Na túru sa zrejme vybral sám a zvolil si trasu z Chopku cez Ďumbier a Krakovu hoľu s plánovaným návratom do Závažnej Poruby.

V Závažnej Porube ho čakal kamarát, ktorý tam s ním bol ubytovaný. Lenže, keď sa turista v dôchodkovom veku nevracal a nedalo sa s ním spojiť cez mobil, kamarát pochopil, že je zle. Neskoro večer preto zalarmoval záchranárov.

Noc v kosodrevine

Portál iDnes.cz píše, že do akcie sa okamžite zapojilo dvadsať horských záchranárov so psami a vrtuľník ministerstva vnútra. „Staršieho muža sa im však nepodarilo lokalizovať, pretože mal vybitý mobilný telefón,“ píše portál.

Akcia preto pokračovala až druhý deň ráno a napokon bola úspešná. „Značne vyčerpaného muža našli na chodníku neďaleko Liptovského Jána… Bol dehydrovaný, ale bez zranení,“ uvádza iDnes.cz.

Záchranári mu okamžite podali tekutiny a glukózu. Následne ho zniesli do zariadenia, kde bol ubytovaný. „Starší turista sa vyčerpal prechodom polomu a miest s vysokou kosodrevinou.“

Dôchodca sa večer zatúlal, a keďže nemal so sebou baterku, v noci sa dostal do nepriechodného terénu, kde musel prečkať noc. Našťastie prežil a zostalo mu ešte trochu síl pokračovať ďalej.

„Ráno išiel ďalej po vyznačenom chodníku, ale po celodennej túre a noci strávenej pri nízkej teplote vonku, sa mu išlo len ťažko,“ píše iDnes.cz. Každopádne, zachoval sa správne, keďže podľa záchranárov svojim presunom urýchlil svoju záchranu.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM