MI Svet o Slovensku Politika

SVET O SLOVENSKU: To je HANBA! Matovičovu diplomovku už riešia aj v Turecku

Voliči koaličných strán si určite nepredstavovali, že takto budú politici reprezentovať svoju krajinu v zahraničí.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: To je HANBA! Matovičovu diplomovku už riešia aj v Turecku
Zdroj: TASR/Martin Baumann

O plagiátorstve premiéra, predsedu parlamentu i ministra školstva sa už píše aj v krajine polmesiaca.

Turecký portál dailysabah.com píše hneď v titulku, že “slovenský premiér je podozrivý, že svoj vysokoškolský titul získal vďaka plagiátorstvu.”

Podrobne sa ďalej venuje celej kauze Matovičovej diplomovky, cituje z jeho slávnych facebookových statusov a pridáva, že podobných hriešnikov je v slovenskej politike viacero.

Séria plagiátorstva

Dailysabah svojim tureckým čitateľom približuje, že Igor Matovič získal vysokoškolský titul v roku 1998 na základe záverečnej práce, ktorú mal odpísať z dvoch kníh bez uvedenia zdroja. Odvoláva sa pritom na zistenia Denníka N.

“Slovenský premiér priznal, že urobil chybu, ale odmietol odstúpiť. Jeho prípad je vyvrcholením série plagiátorských škandálov v slovenskej politike,” píše portál.

Pridáva aj citáty z Matovičových statusov na Facebooku, kde sám seba nazval zlodejom: “Úprimne, netuším, či som pred 22 rokmi vo svojej diplomovke niečo necitoval a koľko toho bolo. Ak to tak je, ukradol som niečo, čo mi nepatrilo, som de facto v tejto veci zlodej, čo je smutné a určite nie na chválu,” prečítali si tureckí čitatelia a celá medzinárodná verejnosť, keďže status je preložený do angličtiny.

Je to populista

Igor Matovič by zrejme namietal, keby mu niekto povedal, že je populista. Presne týmto nelichotivým slovom však v zahraničí označujú jeho hnutie. Aj dailysabah.com píše, že OĽaNO je stredo-pravá populistická strana.

Portál zdôrazňuje, že “Matovič vyhral februárové parlamentné voľby s prísľubom skoncovania s korupciou.”

Zároveň pripomína, že ako opozičný politik sa správal trochu inak ako premiér.

“Keď bol v opozícii, vyzýval vtedajšieho predsedu parlamentu Andreja Danka a ďalších politikov namočených do škandálov s plagiátorstvom, aby okamžite odstúpili… dnes sú z plagiátorstva obvinení aj nový predseda parlamentu Boris Kollár, minister školstva Branislav Gröhling a ďalší predstavitelia Matovičovho kabinetu,” dodáva turecký portál.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM